Majoritatea angajaţilor unităţilor sanitare publice şi private vor fi primiţi la muncă doar dacă prezintă certificate Covid-19. În caz contrar, angajatorul e pasibil de amendă de până la 100.000 de lei – proiect iniţiat de Cîţu, Cseke Attila şi Lucian Bode

Accesul salariaţilor din unităţile sanitare de stat şi private la locul de muncă va fi condiţionat de prezentarea certificatului Covid-19 al UE, reiese dintr-un proiect de lege iniţiat de Florin Cîţu, Cseke Attila şi Lucian Bode. Angajatorii unităţilor sanitare publice şi private vor fi obligaţi să verifice certificatele digitale ale UE ale salariaţilor prin intermediul aplicaţiei „Check DCC” şi vor interzice accesul la locul de muncă oamenilor care nu prezintă acest document. În caz contrar, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 50.000 de lei şi 100.000 de lei, se arată în proiectul consultat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 19 oct. 2021, 11:44
Majoritatea angajaţilor unităţilor sanitare publice şi private vor fi primiţi la muncă doar dacă prezintă certificate Covid-19. În caz contrar, angajatorul e pasibil de amendă de până la 100.000 de lei – proiect iniţiat de Cîţu, Cseke Attila şi Lucian Bode

Florin Cîţu, Cseke Attila, Kelemen Hunor şi Lucian Bode sunt iniţiatorii unui proiect de lege care prevede, între altele, condiţionarea accesului la locul de muncă pentru salariaţii din domeniul sanitar de prezentarea certificatului Covid-19 al UE. Salariaţii din acest domeniu, care nu prezintă certificatul Covid-19, nu vor fi primiţi la muncă şi li se va suspenda contractul de muncă. Suspendarea va înceta la data la care angajatul aduce certificatul verde privind Covid-19, reiese din proiectul de lege aflat acum la CES. Mai mult, dacă angajatul dintr-o instituţie sanitară se stat cumulează 30 de zile de suspendare, ca efect al neprezentării certificatului Covid, îi va înceta contractul de drept, prevede proiectul de lege consultat de Economica.net. 

Economica.net vă spune, pe larg, ce prevede proiectul de lege aflat acum  la Consiliul Economic şi Social (CES) spre avizare:

Pe perioada stării de alertă, angajaţii din următoarele instituţii şi domenii vor fi obligaţi să prezinte certificatul privind Covid-19 al UE, la accesul la locul de muncă:

  • personalul unităţilor sanitare publice şi private;
  • angajaţii laboratoarelor de analize medicale publice şi private;
  • personalul Ministerului Sănătăţii (MS) şi angajaţii unităţilor aflate în subordinea, sub autoritatea ori sub coordonarea MS;
  • personalul CNAS şi cel al CJAS-urilor, respectiv CASMB;
  • angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi angajaţii din unităţile subordonate IGSU;
  • personalul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI şi angajaţii din cadrul unităţilor subordonate acestuia.

Certificatul digital al UE privind Covid-19 atestă că angajatul se află într-una dintre următoarele situaţii:

  • e vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2
  • are rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau rezultat negativ al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, făcut în condiţiile care vor fi stabilite prin Ordin de MS, se arată în proiectul de lege consultat de Economica.net.

Cine va plăti testarea pentru Covid-19 în cazul angajaţilor din structurile antemenţionate, care aleg să nu se vaccineze împotriva noului coronavirus

Costurile testelor RT PCR sau ale testelor rapide, făcute de angajaţii din unităţile publice, enumerate mai sus, vor fi suportate de aceştia, se arată în proiectul de act normativ.

Excepţia

Costurile testării pentru Covid-19 vor fi suportate de angajatorul public doar pentru salariaţii săi care prezintă dovada unor afecţiuni care contraindică vaccinarea împotriva Covid-19, conform proiectului de lege consultat de Economica.net.

În cazul angajaţilor din cadrul unităţilor medicale private, angajatorii vor avea libertatea să decidă cine va plăti testele pentru depistarea Covid-19, dacă şi le va asuma compania sau dacă le va plăti angajatul.

Accesul la muncă va fi condiţionat de prezentarea certificatului Covid pentru angajaţii din structurile enumerate mai sus.

Angajatorii publici şi privaţi vor verifica certificatele digitale ale UE ale salariaţilor prin intermediul aplicaţiei „Check DCC” şi vor interzice accesul la locul de muncă oamenilor care nu prezintă acest document. În caz contrar, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 50.000 de lei şi 100.000 de lei, se arată în proiectul consultat de Economica.net. Direcţiile de Sănătate Publică judeţene vor verifica şi vor dispune aceste amenzi, conform proiectului.

De asemenea, angajatorii din lista prezentată de Economica.net mai sus vor fi obligaţi să suspende, pe o perioadă de 30 de zile, contractele salariaţilor care nu prezintă certificat digial al UE pentru Covid-19. Suspendarea va înceta la data la care angajatul aduce certificatul verde privind Covid-19, reiese din proiectul de lege aflat acum la CES.

Mai mult, dacă angajatul dintr-o instituţie publică din lista de la începutul articolului cumulează 30 de zile de suspendare, ca efect al neprezentării certificatului Covid, îi va înceta contractul de drept, prevede proiectul de lege.

În cazul salariatului dintr-o firmă privată cu profil sanitar, care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul va hotărî dacă îi prelungeşte suspendarea sau dacă-i încetează contractul, se mai arată în proiectul consultat de Economica.net.

Prevederile antemenţionate fac parte dintr-un proiect de lege aflat acum la CES spre avizare, drept care deocamdată nu se aplică. Dacă legea va fi adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte, prevederile ei vor intra în vigoare la 10 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...