Majoritatea cererilor de locuri de muncă în retailul alimentar provine din Bucureşti şi alte cinci oraşe – analiză

 Capitala şi alte cinci oraşe (Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj şi Iaşi) atrag cele mai multe cereri de personal din partea reţelelor din retailul alimentar, arată rezultatele unei analize de specialitate, publicată luni.
AGERPRES - lun, 27 sept. 2021, 12:19
Majoritatea cererilor de locuri de muncă în retailul alimentar provine din Bucureşti şi alte cinci oraşe - analiză

„Bucureştiul şi cele cinci mari oraşe, definite ca Tier 1, au o concentrare mai mare de puncte de vânzare din canalul modern trade. Pentru job-urile ESSA ce necesită candidaţi calificaţi şi necalificaţi, cea mai mare competiţie o avem din partea platformelor logistice, prezente în aceste oraşe. Sunt multe cereri de personal, dar puţini cei care au disponibilitatea să le acceseze. Pornind de la obligativitatea respectării unui cuantum salarial şi a unor condiţii de aducere în ţară – masă, cazare, taxe guvernamentale, bilete de avion, permise de şedere, etc – costul final este cu 32,8% mai mare decât în cazul recrutării şi delegării de personal autohton. În plus, există şi un termen mare de aşteptare de la plasarea cererii şi până când aceştia vor veni fizic la muncă în România, respectiv de patru până la şase luni”, susţine Eugen Saulea, fondatorul ESSA Group, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa serviciilor de trade marketing şi vânzări din ţară.

Potrivit sursei citate, recent, ESSA Group a avut, la nivelul unei reţele de supermarket, un necesar de peste 300 de persoane, job-ul de casier fiind preponderent.

În acest context, compania a identificat două motive principale pentru care apar aceste comenzi masive de personal: cel al migrării propriilor angajaţi către alte reţele de profil, respectiv cel legat de sezonalitate şi de licitaţiile pentru servicii noi. În această ultimă categorie este dominant postul de lucrător polivalent (64%), urmat de lucrătorul comercial (21,9%) şi de casieri (3,63%).

Datele companiei arată că, în retailul alimentar, cel mai mic salariu, pentru un post necalificat, este de 1.700 de lei, net, în timp ce, la polul opus, salariile mai mari depăşesc 2.800 de lei net şi cumulează prestări de servicii conexe sau sporuri de week-end.

Fondat în anul 2010 de către antreprenorul Eugen Saulea, ESSA Group este astăzi unul dintre cei mai cunoscuţi jucători din piaţa serviciilor de trade marketing şi vânzări din ţară. În 2020, grupul a raportat afaceri de 15 milioane de euro, în creştere uşoară faţă de anul anterior.

Printre serviciile din portofoliul companiei se află: recrutarea şi plasarea de forţă de muncă, BTL şi evenimente, servicii management POSM (materiale de comunicare), call center şi merchandising.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...