Majoritatea cetăţenilor din zona euro vor menţinerea monedei unice

Majoritatea cetăţenilor zonei euro, inclusiv din Germania şi Grecia, ar vota pentru păstrarea monedei unice, dacă a doua zi ar avea loc referendumuri în ţările lor pe această temă, potrivit unui sondaj realizat în principalele state marcate de criza datoriilor suverane.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 18:08
Majoritatea cetăţenilor din zona euro vor menţinerea monedei unice

Aproximativ 6 din 10 alegători din Grecia, Germania, Franţa, Italia şi Spania au afirmat că ar opta pentru menţinerea ţărilor lor în zona euro, iar o proporţie similară ar fi în favoarea organizării unui astfel de referendumuri, potrivit sondajului realizat de institutul de cercetare Ipsos.

Cel mai puternic sprijin popular pentru moneda unică, de 75%, este în Grecia, care riscă o ieşire precipitată din uniunea monetară.

În Germania şi Italia, majoritatea este mai restrânsă, de numai 57%.

„Indiferent de agitaţia şi dezbaterile care au loc în aceste state, se pare că, pentru moment, oamenii vor păstrarea euro”, a declarat John Wright, vicepreşedinte pentru relaţii publice internaţionale la Ipsos.

El a arătat că rezultatul sondajului transmite un semnal pozitiv despre euro, acela că oamenii nu vor abandonarea monedei.

Sprijinul pentru organizarea unui referendum referitor la euro este cel mai puternic în Germania, respectiv de 7 din 10 participanţi la sondaj.

Aproximativ 10% dintre cei intervievaţi în majoritatea statelor incluse în cercetare nu şi-au exprimat vreo preferinţă, sugerând că majoritatea celor care susţin euro în Germania şi Italia ar putea fi fragilă.

Liderii Uniunii Europene au început să vorbească deschis despre posibilitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro şi pregătesc planuri de avarie pentru această eventualitate, ei cerând în paralel Atenei să aplice reformele prevăzute în programul de salvare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...