1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Companii

Majoritatea companiilor din România au crescut salariile sau o vor face până la sfârşitul anului - PayWell

86% dintre companiile prinse în studiul PayWel au majorat deja sau plănuiesc să majoreze salariile în 2014, în timp ce 14% dintre ele fie nu au de gând să le crească, fie nu au luat încă o decizie până în iulie 2014, potrivit ediţiei din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell Romania.

Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2014 analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 166 de companii din nouă sectoare economice (publicitate, sectorul bancar, bunuri de larg consum, produse industriale, IT&C, leasing, farmaceutic, retail şi centrele de servicii externalizate).
Studiul conţine, de asemenea, analize personalizate, funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante.
Raportul PayWell conţine informaţii relevante despre politicile de remunerare ale companiilor (creşterile salariale, bonusurile fixe şi variabile), precum şi analiza a peste 20 de tipuri dde beneficii extrasalariale oferite de către angajatori, de la maşina de companie până la tichete de masă.

Creştere salarială cu 4,1% în 2014 

Salariile din sectorul privat au crescut, în medie, cu 4,1% în 2014, faţă de anul precedent, creştere similară cu cea raportată în 2013 relativ la 2012, arată studiul PayWell. 

Cea mai mare creştere salarială în 2014 a fost înregistrată în sectorul IT&C (7%), în timp ce cele mai modeste creşteri au fost raportate în sectorul bancar şi de retail (ambele 3,2%).

"Având în vedere că redresarea economică la nivel european este încă fragilă, iar contextul geopolitic regional este foarte nesigur, companiile vor da dovadă de precauţie şi vor monitoriza mai îndeaproape costurile în anii următori. Pentru 2015, 54% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania au bugetat o creştere salarială medie tot de aproximativ 4%, similar cu cea bugetată pentru acest an", a spus Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din România.

Raportul PayWell arată că jumătate dintre companiile participante la studiu oferă bonusuri fixe tuturor angajaţilor, legate de sărbătorile de iarnă, Paşte sau vacanţa de vară. Aceste bonusuri sunt oferite sub forma unor sume fixe şi pot ajunge la 2.250 de lei pe an.

Bonusul de performanţă este stimulentul oferit de majoritatea companiilor care au fost prinse în studiul PayWell Romania 2014.
Bonusurile de performanţă se ridică la maximum 30% din salariul anual, iar cele mai mari ajung în buzunarele managementului executiv al companiilor.

Studiul PayWell România arată că firmele au oferit din ce în ce mai puţine bonusuri extrasalariale în ultimii ani. Se înscriu pe acest trend descendent toate tipurile de beneficii extrasalariale: beneficii sociale (tichete de masă, transport), beneficii de asigurări (asigurare de viaţă, medicale, scheme de pensii private), beneficiile de statut (maşină de serviciu, telefon) sau beneficii legate de stilul de viaţă al angajaţilor (activităţi sportive şi recreative, asistenţă pentru copii angajaţilor).

Venitul fix (alcătuit din salariul de bază şi bonusurile fixe) reprezintă acum 92% din totalul pachetului total de remunerare (în comparaţie cu doar 69% - în 2008), în timp ce bonusurile de performanţă au scăzut la 5% din totalul remuneraţiei, iar beneficiile extrasalariale la 3%.

"Obiectivele de performanţă au devenit mai dificil de atins, ceea ce duce la bonusuri de performanţă mai scăzute, în timp ce beneficiile extrasalariale au fost afectate de măsurile de eficientizare şi reducere a costurilor luate de companii", explică Horaţiu Cocheci, senior manager, Liderul Echipei de Consultanţă în Resurse Umane a PwC România.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO