1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Companii

Majoritatea investitorilor străini din România se aşteaptă la creşteri ale afacerilor în acest an

Peste jumătate (60%) dintre membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) se aşteaptă în acest an la creşterea afacerilor pe care le derulează şi doar 15% anticipează o contracţie, potrivit Agerpres.

16 mar, 2016 | ECONOMICA.net

"În ciuda anticipărilor de creştere, membrii FIC raportează că se confruntă cu o serie de probleme deja binecunoscute publicului larg: 90% spun că birocraţia este excesivă în comparaţie cu alte ţări din regiune, 85% apreciază că infrastructura este necompetitivă şi 75% întâmpină probleme legate de lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ. Aşteptările privind expansiunea activităţii economice se păstrează constante în cei doi ani de când FIC realizează acest index, dar în egală măsură şi problemele legate de infrastructură, birocraţie şi legislaţie", potrivit unui comunicat al FIC, remis, miercuri, AGERPRES.

Forţa de muncă bine pregătită rămâne un punct forte şi un avantaj competitiv pentru România (75%). Fiindcă anticipează creşteri ale activităţii economice, aproape jumătate dintre respondenţi plănuiesc să facă angajări suplimentare în 2016 (43%) şi o treime dintre ei (34%) vor face investiţii de capital semnificative în acest an. Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi (55%) se aşteaptă la creşteri semnificative ale exporturilor în 2016.

În ciuda măsurilor de relaxare fiscală în vigoare de la 1 ianuarie 2016, 70% dintre membrii FIC consideră că sistemul de taxare din România este necompetitiv în comparaţie cu alte ţări. Rezultatul poate părea surprinzător, însă el se datorează, în mare parte, birocraţiei excesive pe care companiile o resimt în relaţia cu autorităţile fiscale. Această concluzie este sprijinită de faptul că tot 70% dintre respondenţi apreciază că reglementările (la nivel central, local sau alte diferitelor autorităţi şi agenţii) sunt o povara importantă, spun reprezentanţii FIC.

"Economia României înregistrează o creştere semnificativă în perioada analizată şi acest lucru se simte în mediul de afaceri. În opinia FIC, România nu va putea susţine acest ritm de creştere pe termen mediu şi lung în absenţa investiţiilor în infrastructură şi a reducerii poverii administrative. Pe măsură ce economia României creşte în complexitate, devin necesare investiţii semnificative pe termen lung, iar acestea nu se vor materializa într-un mediu legislativ impredictibil", se mai arată în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini numără în prezent 122 de companii membre, ale căror investiţii cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO