1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Majoros, CEO Telekom România: Vom continua restructurările, dar la un nivel mai mic. Vom face însă și angajări. Planurile companiei pentru 2020

Telekom România a trecut printr-un amplu proces de transformare, în urma căruia 21% dintre angajați au fost disponibilizaţi, însă măsurile au dat rezultate atât în ceea ce priveşte indicatorii financiari, cât şi atmosfera din cadrul companiei, a declarat, la o întâlnire cu presa, Miroslav Majoros, CEO-ul subsidiarei locale a grupului Deutsche Telekom.

21 feb, 2020 | | ECONOMICA.net

Chiar dacă Telekom România a pierdut 20% dintre angajaţii cu contract full time (de la 6.356 în 2018 până la 5.029 în 2019), procesul de disponibilizări va continua şi în acest an. Cu toate acestea, compania vrea să angajeze 200 de persoane pe poziţii pentru zona digitală şi tehnologii noi.

"Vom continua şi în acest an programul de restructurări, însă va fi un număr mult mai mic. În acelaşi timp, avem 200 de poziţii deschise pentru joburi pentru tehnologii noi", a spus Majoros.

El a explicat că după un an 2018 mai dificil, ultimul trimestru al anului 2019 "a fost fantastic", iar compania îşi îmbunătăţeşte performanţele în ficare an.

"Ne întoarcem la normalitate şi nu doar noi, ci şi piaţa. După măsurile Guvernului, mai bune în ultima perioadă, am putut să nu mai acționăm în condiții de criză. Am avut o îmbunătăţire seminificativa a lichidităţilor şi sper să nu mai fie nevoie să contractăm credite", a explicat oficialul.

Pe segmentul de voce fixă, afacerile au înregistrat o scădere, dar reprezentanții companiei spun că ritmul a fost mai domol anul trecut. În privința segmentului mobile, veniturile au înregistrat creșteri constante în 2019, fiind efectul unor tranzacții IT&C majore în ultimul trimestru al anului 2019. 

Segmentul TV a atins 1,3 milioane de utilizatori în ultimul trimestru din 2019, în scădere cu 8% față de T4 2018, determinat în special de reducerea numărului de utilizatori DTH. Scăderea numărului de utilizatori nu s-a văzut în venituri pentru că venitul mediu pe utilizatori (ARPU) a urcat și numărul de utilizatori de pachete cu conținut diversificat a crescut.

De asemenea, compania a simplificat procesele şi chiar a robotizat 100 dintre acestea în zona financiară, inclusiv cu tehnologia RPA dezvoltată de UiPath.

"Trebuie să optimizăm și costurile în continuare. Avem sute de procese robotizate în companie, majoritatea în zona financiară, dar trebuie extinse aceste procese. Pe zona customer service, avem un robot numit Alex. Generăm valoare mai mare, dar și economisim pe anumite zone. Înlocuim uneori zeci de persoane, pentru sute de procese, iar acești oameni se pot concentra să facă altceva", a declarat CEO-ul Telekom România.

Majoros spune că 30% dintre clienții companiei achită facturile online, un procent ridicat având în vedere că mulţi dintre clienţi locuiesc în zona rurală sau sunt în vârstă.

În provinţa bugetului pentru investiţii, oficialul a precizat că acesta va fi mai mare faţă de anul trecut fără a avansa o cifră.

Despre licitația 5G, șeful Telekom România a spus că decizia aparține ANCOM, momentan compania îşi concentrează investiţiile pentru îmbunătăţirea 4G.

"Vom intra pe 5G când o să aibă sens, nu înainte de a avea loc licitația, așa cum au procedat concurenții noștri. Preferăm să continuăm investiţiile în 4G. Infrastructura noastră 4G ne permite să audăugam 5G foarte repede. Avem în planul grupului şi este prinsă în buget lansarea serviciilor 5G în România, dar momentam preferăm să continuăm investiţiile în 4G. Dacă vom participa la licitaţie nu pot să spun decât că trebuie să vedem întâi condiţiile impuse de ANCOM", a spus Majoros.

Veniturile consolidate ale Telekom Romania au crescut anul trecut cu 5%, până la 980 milioane de euro, în timp ce EBITDA ajustată înainte de IFRS16 a crescut cu 5% până la 144 milioane de euro, majorarea încasărilor fiind generată în cea mai mare parte de activitatea principală a companiei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO