Malmström: Este nevoie de acţiuni rapide pentru ca Organizaţia Mondială a Comerţului să nu se destrame

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) se află într-o situaţie dificilă, la momentul actual, şi este nevoie de acţiuni rapide pentru ca această entitate să nu se destrame, a declarat, vineri, Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerţ, într-o conferinţă de presă comună susţinută la Palatul Parlamentului alături de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea.
Economica.net - vin, 22 feb. 2019, 14:23
Malmström: Este nevoie de acţiuni rapide pentru ca Organizaţia Mondială a Comerţului să nu se destrame

„Am vorbit astăzi despre reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Suntem într-o situaţie dificilă şi este nevoie de acţiuni rapide pentru ca această organizaţie să nu se destrame. Statele membre susţin cu tărie încercările Comisiei Europene, la Geneva, cu o serie de parteneri, pentru a consolida reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru a moderniza această instituţie. Organul de apel este una din problemele mari, pentru că este în continuare blocat. S-au făcut propuneri pentru deblocarea situaţiei şi sper să urmeze nişte negocieri pentru a duce lucrurile înainte. Suntem în curs de actualizare a regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi colaborăm cu Japonia şi Statele Unite ale Americii în acest sens. Am avut până acum cinci reuniuni ministeriale şi continuăm să eficientizăm activitatea de zi cu zi din OMC. Se lucrează la transparenţă, a procesul de notificare, la eficientizarea activităţii în comitete”, a menţionat Malmström.

Comisarul european pentru Comerţ a subliniat, totodată, că există, la nivelul Uniunii Europene, „unele preocupări în legătură cu politica comercială condusă de Statele Unite, în prezent”.

„În acest context dificil, avem şi veşti bune. La Davos, 76 de ţări s-au angajat să colaboreze pe plan plurilateral în privinţa comerţului electronic. Apoi, am discutat despre relaţiile cu SUA. Avem unele preocupări în legătură cu politica comercială condusă de Statele Unite, în prezent. În unanimitate, s-a considerat că trebuie să avem o agendă pozitivă pe baza Declaraţiei comune făcută de cei doi preşedinţi – Trump şi Juncker – la Casa Albă, anul trecut în iulie. S.au elaborat mandate de negociere pe care le vom trimite Parlamentului şi Consiliului. Am avut o discuţie bună şi un sprijin pentru aceste mandate şi sper că vor fi adoptate rapid pentru a putea continua lucrurile la care ne-am angajat în iulie 2018. Se va lucra în Grupul de lucru executiv şi s-a publicat un raport cu privire la situaţia actuală în urmă cu zece zile”, a susţinut oficialul european.

Miniştrii Comerţului din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) s-au reunit, vineri, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, pentru a discuta despre procesul de modernizare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi despre relaţiile comerciale dintre UE şi SUA.

Evenimentul a fost prezidat de către Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, la reuniune participând şi Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerţ.

Reuniunile informale ale miniştrilor constituie o practică uzuală a fiecărei preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecţii comune şi un schimb de opinii pe teme de interes la nivel european şi internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia acuză NATO că „exacerbează” tensiunile cu „isterie” desfăşurând forţe în Europa de Est
Rusia acuză NATO că „exacerbează” tensiunile cu „isterie” desfăşurând forţe în Europa de Est
Kremlinul a acuzat luni NATO şi Statele Unite de "exacerbarea" tensiunilor cu "isterie" prin decizia de a desfăşura nave ...
Redresarea economiei zonei euro, afectată de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului
Redresarea economiei zonei euro, afectată de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului
Redresarea economiei zonei euro a slăbit luna aceasta, din cauza problemelor din sectorul serviciilor, în pofida veştilor ...
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...