Malmström: Este nevoie de acţiuni rapide pentru ca Organizaţia Mondială a Comerţului să nu se destrame

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) se află într-o situaţie dificilă, la momentul actual, şi este nevoie de acţiuni rapide pentru ca această entitate să nu se destrame, a declarat, vineri, Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerţ, într-o conferinţă de presă comună susţinută la Palatul Parlamentului alături de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea.
Economica.net - vin, 22 feb. 2019, 14:23
Malmström: Este nevoie de acţiuni rapide pentru ca Organizaţia Mondială a Comerţului să nu se destrame

„Am vorbit astăzi despre reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Suntem într-o situaţie dificilă şi este nevoie de acţiuni rapide pentru ca această organizaţie să nu se destrame. Statele membre susţin cu tărie încercările Comisiei Europene, la Geneva, cu o serie de parteneri, pentru a consolida reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru a moderniza această instituţie. Organul de apel este una din problemele mari, pentru că este în continuare blocat. S-au făcut propuneri pentru deblocarea situaţiei şi sper să urmeze nişte negocieri pentru a duce lucrurile înainte. Suntem în curs de actualizare a regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi colaborăm cu Japonia şi Statele Unite ale Americii în acest sens. Am avut până acum cinci reuniuni ministeriale şi continuăm să eficientizăm activitatea de zi cu zi din OMC. Se lucrează la transparenţă, a procesul de notificare, la eficientizarea activităţii în comitete”, a menţionat Malmström.

Comisarul european pentru Comerţ a subliniat, totodată, că există, la nivelul Uniunii Europene, „unele preocupări în legătură cu politica comercială condusă de Statele Unite, în prezent”.

„În acest context dificil, avem şi veşti bune. La Davos, 76 de ţări s-au angajat să colaboreze pe plan plurilateral în privinţa comerţului electronic. Apoi, am discutat despre relaţiile cu SUA. Avem unele preocupări în legătură cu politica comercială condusă de Statele Unite, în prezent. În unanimitate, s-a considerat că trebuie să avem o agendă pozitivă pe baza Declaraţiei comune făcută de cei doi preşedinţi – Trump şi Juncker – la Casa Albă, anul trecut în iulie. S.au elaborat mandate de negociere pe care le vom trimite Parlamentului şi Consiliului. Am avut o discuţie bună şi un sprijin pentru aceste mandate şi sper că vor fi adoptate rapid pentru a putea continua lucrurile la care ne-am angajat în iulie 2018. Se va lucra în Grupul de lucru executiv şi s-a publicat un raport cu privire la situaţia actuală în urmă cu zece zile”, a susţinut oficialul european.

Miniştrii Comerţului din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) s-au reunit, vineri, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, pentru a discuta despre procesul de modernizare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi despre relaţiile comerciale dintre UE şi SUA.

Evenimentul a fost prezidat de către Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, la reuniune participând şi Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerţ.

Reuniunile informale ale miniştrilor constituie o practică uzuală a fiecărei preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecţii comune şi un schimb de opinii pe teme de interes la nivel european şi internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...