Mamutul autostrăzilor, penalizat din toate părţile, de la Poşta Română până la mari constructori

În timp ce compania de autostrăzi ezită să-şi sancţioneze partenerii, aceştia o taxează chiar şi când este vorba de sume foarte mici. Printre cei care au penalizat CNAIR în ultimul an se numără Poşta Română, Societatea Naţională a Sării, dar şi constructori precum Porr şi Astaldi.
Economica.net - mie, 17 mai 2017, 21:04
Mamutul autostrăzilor, penalizat din toate părţile, de la Poşta Română până la mari constructori

Penalităţile aplicate Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere de la începutul lui 2016 până în prezent însumează peste un milion de lei, conform datelor din Registrul Operaţiunilor Generatoare de Obligaţii de Plată (ROGOP).

Parteneri ai mamutului autostrăzilor, de la Poşta Română şi până la mari constructori, nu ezită să îl penalizeze, chiar dacă în unele cazuri este vorba de sume foarte mici.

Spre exemplu, Poşta Română i-a aplicat CNAIR în februarie anul trecut penalităţi de 27 de lei, aferente comisionului pentru vânzare roviniete.

Cea mai mare „amendă”, în valoare de 707.000 lei, i-a fost aplicată în august de către austriecii de la Porr, care construiesc lotul 4 al autostrăzii Sebeş – Turda.

Printre constructorii care au penalizat CNAIR anul trecut se numără italienii de la Astaldi şi Delta ACM 93, însă cu sume mult mai mici, de ordinul a miilor de lei.

Penalităţi mari, de peste 100.000 de lei, au fost aplicate anul acesta de către Ager Business Tech, firmă de la care Compania de Drumuri a contractat autoutilitare prin leasing operaţional.

Şi firma italiană Fresia, de la care CNAIR a luat utilaje pentru deszăpezire, i-a aplicat penalităţi în martie anul trecut.

Alături de Poşta Română, o altă companie de stat care obişnuieşte să penalizeze CNAIR este Societatea Naţională a Sării.

Se schimbă foaia?

În timp ce partenerii săi nu ezită să o penalizeze, chiar şi când e vorba de sume foarte mici, CNAIR nu are un istoric bogat în sancţionarea partenerilor neserioşi.

Spre exemplu, nu a uzat niciodată de dreptul de a emite certificat negativ antreprenorilor de care nu fost mulţumită, astfel încât aceştia să nu mai poată participa trei ani la alte licitaţii publice, potrivit lui Alin Goga, consilier juridic în cadrul companiei.

Acesta mai spune că şi în cazurile în care se anunţă penalizarea unor firme, oficialii CNAIR ajung „să o dea la pace” cu reprezentanţii lor.

Fostul şef al CNAIR, Cătălin Homor, a anunţat anul trecut aplicarea unor penalităţi de 75 milioane de lei spaniolilor de la Corsan, care au şi reziliat ulterior contractul pentru pentru construirea tronsonului Suplacu de Barcău – Borş din Autostrada Transilvania.

Pentru a vedea ce s-a întâmplat mai departe cu această sancţiune, precum şi dacă au fost aplicate alte penalităţi, ECONOMICA.NET a transmis o solicitare CNAIR. Vom publica răspunsurile imediat ce le vom primi. 

După eşecul cu spaniolii, fostul şef de la Drumuri a ameninţat constructorii neserioşi cu includerea pe o listă neagră. Aceeaşi ameninţare a fost reluată anul acesta de către actualul ministru al Transporturilor, după rezilierea contractului cu constructorul turc al Centurii Bacău.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...