Gazprom a început să sape după gaze naturale în România

Gigantul rusesc a primit, în decembrie, licenţa de explorare şi exploatare de gaze naturale pe unul dintre cele patru perimetre pe care le are în concesiune în vestul ţării. Compania este în momentul în care selectează firmele care vor efectua lucrările specifice.
Florin Cojocaru - mar, 05 feb. 2013, 22:06
Gazprom a început să sape după gaze naturale în România

Gigantul rus Gazprom, prin subsidiara sa sârbâ NIS, începe explorările pentru căutarea gazelor în perimetrul Tria din judeţul Bihor după ce a primit, în decembrie 2012, o licenţă în acest sens de la Agenţia de Resurse Minerale, potrivit anunţului pe care titularul de acord, compania canadiană East West Petroleum, l-a publicat pe site-ul propriu. De menţionat că firma canadiană este listată la bursa din Toronto, astfel încât se supune rigorilor legii în cazul în care publică anunţuri false.

Potrivit canadienilor, East West Petroleum a concesionat 85% din perimetrul Tria către NIS, astfel încât perimetrul şi resursele sale de subsol sunt exploatate acum de compania rusă.Costul de 60 de milioane de euro al explorărilor este suportat în totalitate de ruşi.

NIS – Gazprom va executa lucrări de prospectare seismică 2D şi 3D şi va fora trei puţuri experimentale înainte.

Potrivit lui Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM, concesiunea acordată East West Petroleum se întinde pe o durată de 20 de ani şi implică „doar exploatare de gaze naturale, exclus gaze de şist. Nu există nicio licenţă pentru exploatarea gazelor de şist în România” spune şeful ANRM.

Primele rezultate vor apărea peste trei ani, însă conducerea companiei canadiene este încrezătoare că rezultatele vor fi bune având în vedere că datele geologice la care a avut acces arată că bazinul Panoniei, în care se găseşte şi Bihorul, este o zonă bogată în gaze naturale.

„Primirea licenţei pentru perimetrul Tria sunt un excelent prim pas pentru companie pentru a valorifica potenţialul de hidrocarburi din această zonă puţin explorată a României. NIS, cu asistenţa noastră a înfiinţat un birou de operaţiuni în România şi a lansat licitaţii pentru prospectare seismică, foraje şi logistică”, spunea, în decembrie, Greg Renwick, preşedintele East West Petroleum.

Compania canadiană a fost înfiinţată în 2010 cu scopul declarat de a investi în resurse de subsol neconvenţionale. În primele 18 luni de la înfiinţare compania a concesionat mai multe perimetre bogate în hidrocarburi în India, Maroc şi California – SUA. În fiecare caz, lucrările specifice s-au făcut cu firme locale.

Gazprom este cea mai mare companie din Rusia şi cel mai mare producător de gaze din lume. O treime din gazul Europei provine de la Gazprom, acelaşi procent fiind valabil şi în cazul României. Pentru că este principalul furnizor de gaz al Europei Gazprom a fost acuzată că joacă rolul unei arme politice, reprezentând strict interesele Moscovei în relaţia ei cu ţările beneficiare ale gazului rusesc.

În ţara noastră Gazprom este prezentă la nivel de reprezentanţă de mai mult timp, însă operaţiuni comerciale a început doar de anul trecut când a început să opereze mai multe benzinării în vestul ţării sub brand-ul NIS. Odată cu operaţiunile din Bihor, Gazprom intră în domeniul exploatării de hidrocarburi din România.

Gazprom, prin NIS, mai deţine concesiunea pe alte trei perimetre din vestul ţării Băile Felix, Periam si Biled dar pe care nu are, încă, acordul de exploatare.

NIS este deţinută de Gazpromneft, divizia petrolieră a gigantului rusesc.

Gazprom a criticat, în repetatea rânduri, exploatarea gazelor de şist în Europa susţinând că este o tehnologie poluantă şi riscantă sismic.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...