Manager de la 23 de ani. Povestea industriaşului care lucrează pentru Renault

Ion Scorţar avea 23 de ani când a pornit-o pe calea antreprenoriatului. Având ambiţia şi puterea de a integra, piteşteanul a dezvoltat pas cu pas o afacere în domeniul construcţiilor industriale ce include acum o fabrica de aproximativ 10 milioane de euro situată în apropierea Piteştiului. (P) Sa finantezi exporturi e mai usor decat crede lumea
Alina Stanciu - mar, 13 nov. 2012, 22:14
Manager de la 23 de ani. Povestea industriaşului care lucrează pentru Renault

La 38 de ani, piteşteanul Ion Scorţar este deja un manager cu multa experienţă. Au trecut aproximativ 15 ani de când a început această afacere, construind-o de la zero. „Eu am fost antreprenor de mic. De la 23 de ani am început să lucrez pe partea de construcţii şi de infrastructură industrială (în propria lui firma n.red)”, a povestit pentru ECONOMICA.NET Ion
Scorţar, unic asociat în cadrul Orion Auto Invest, companie specializată în fabricarea de construcţii metalice, proiectare, logistică, dezvoltare, integrare, execuţie, service şi instruire privind sistemele de control industrial, de reglare şi optimizare a sistemelor energetice, de reglaj control gaz, securitate – ardere în puncte termice, grupuri de pompare, de ventilaţie, baze de tratare a aerului şi climatizare.

Antreprenorul alearga acum între două fabrici – una la Piteşti, care este şi inima business-ului Orion Auto Invest şi alta la Timişoara, unde se onorează contractele de procesare ale companiei.

Ucenic la propria fabrică

Uitându-se in urma, antreprenorul spune că a făcut de toate, lucrând în propria fabrică, înţelegând tot ce se întâmplă. „La început am făcut de toate: derulare lucrări, producţie, proiectare aprovizionare. Am fost un simplu om printe angajaţii mei înţelegând toate problemele de fabricaţie”. Ulterior, s-a transformat din „colegul din hala de producţie”
într-un partener de afaceri pentru toţi salariaţii lui. „Am făcut un parteneriat cu oamenii mei. Eu le-am pus la dispoziţie fabrica, iar ei mi-au oferit forţa lor de muncă. Iar împreună avem rezultate”, explica Scorţar filosofia lui în ceea ce priveşte managementul forţei de muncă.

Te joci pe PlayStation?

De altfel, managerul Orion are o abordare diferită în ceea ce priveşte Managementul Resurselor Umane. La început, preferă să ofere salariul minim , dar să investească masiv în training, pentru ca mai apoi să îi păstreze pe cei mai buni. „Tocmai am angajat 5 ingineri proaspăt absolvenţi pentru a-i forma. Pentru că numai în ei pot avea încredere. Cei mai în vârstă înţeleg mai greu noile tehnologii”, mai spune Scorţar, care obişnuieşte să angajeze pentru poziţiile din fabrică şi tineri de 18 ani. „Atunci când îi angajez una dintre întrebări este „Te joci pe PlayStation, pe calculator sau cu consola?, iar cei care răspund afirmativ sunt angajaţi. Şi asta pentru că sunt deja deprinşi cu genul de viziune 3D şi consolele de
programare pe care le folosim noi în fabrica. Ulterior contează foarte mult să îi ajuţi să se dezvolte, pentru că românii sunt în mod nativ tehnici”. „Problema la noi este că nu avem formare profesională, or pentru a avea costuri bune, trebuie mixată tehnologia cu formarea profesională”, mai explica acesta.

Primul contract

Dupa cum „şi-a crescut angajaţii”, Scorţar şi-a crescut şi compania. Pas cu pas, de la lucruri simple la contracte de milioane de euro. „Eu am prins prima integrare a Renault la Dacia. Cu ei am invăţat şi cu ei m-am dezvoltat. Prima dată am modernizat un sistem de ventilaţie, un contract de aproximativ 200 de euro. Ulterior am început să primim caiete de sarcini de la ei şi am crescut treptat până la lucrări de milioane de euro”, povesteşte Managerul Orion care livrează subansamble pentru liniile de fabricaţie ale Ford, Mercedes, grupul VW-Audi.
Scorţar a lucrat , de asemenea, şi pentru diverse proiecte de infrastructură locală, printre care pasajul Basarab (staţia de tranvai) parcarea Titulescu din Bucureşti şi podul Calafat-Vidin. Managerul spune însă ca nu îi place să lucreze cu statul, motiv pentru care preferă să fie subcontractant. „Noi nu avem treabă cu politicul şi nu lucrăm pe bani publici. Lucrăm foarte bine cu marii antrepenori, Astaldi si FCC Construccion„, explica acesta.

Miza pe export

In schimb, lui Scorţar ii place să lucreze pentru clienţii externi, iar creşterea exporturilor este miza anilor viitori. ” Situaţia economică de la noi se datorează lipsei de trasabilitate. Nimeni nu ştie ce are de făcut, statul nu îşi înţelege rolul, iar producătorii locali nu sunt ajutaţi cu nimic. În schimb, atunci când lucrezi pentru export, există un raport bine definit între calitate şi preţ. La noi nimeni nu te întreabă unde produci, cu ce şi ce plan de calitate ai, se fac doar licitaţii şi preţul decide „explica Scorţar care spune că s-a impus pe piaţa externă prin trasabilitatea din fabrică, calitatea execuţiilor şi preţurile foarte bune. Acesta lucrează deja pentru mari companii din Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Germania şi Finlanda.

Trecerea la un nou nivel

Fabrica Orion Auto Invest de la Piteşti, ce se întinde acum pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi, a fost construită şi tehnologizată în trei etape, investiţia totală ridicându-se la aproximativ 9,8 milioane de euro. „Am început construcţia în urmă cu aproximativ 4 ani jumătate. Este o investiţie greenfield din bani proprii”, povesteşte Scorţar care se pregăteşte pentru o nouă etapă a business-ului său. Aceasta în contextul în care va finaliza la începutul anului viitor o investiţie în retehnologizare de aproximativ 3,5 milioane de euro, aproximativ jumătate din sumă fiind bani europeni nerambursabili, prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa prioritară 1 Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient. Pentru aceasta, compania a accesat un credit în valoare de 13,8 milioane de lei de
la EximBank. „Noile echipamente ne permit creşterea capacităţii de producţie cu aproximativ 60% şi estimăm o majorare a cifrei de afaceri cu 70%”, mai spune Scorţar extrem de încântat de noile sale „maşinării”.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...