Manager Muzeul Brukenthal: Avem patrimoniu de peste un miliard de euro, e necesară pază militarizată

Managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a declarat, luni, că valoarea patrimoniului găzduit de instituţie depăşeşte un miliard de euro şi că vor fi făcute "toate demersurile necesare" pentru instituirea pazei militarizate, cu jandarmi.
Economica.net - lun, 08 apr. 2013, 18:40
Manager Muzeul Brukenthal: Avem patrimoniu de peste un miliard de euro, e necesară pază militarizată

Managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că doreşte ca instituţia să intre pe lista muzeelor la care paza este asigurată de către Jandarmerie.

„Vom face toate demersurile necesare ca să intrăm în rândul lumii, să avem pază asigurată de Jandarmerie. Una este o instituţie militarizată şi alta este o instituţie privată, chiar dacă autorizată să asigure paza. E cu totul altceva. Jandarmeria este o structură naţională, care dispune de echipe de intervenţie rapidă şi dotarea necesară”, a spus Sabin Luca.

Potrivit acestuia, în baza unei Hotărâri de Guvern există mai multe muzee din ţară la care paza este asigurată de către structurile Jandarmeriei.

„Se fac acum demersuri şi se poată discuţii între ministere (pentru obţinerea pazei militarizate şi la Muzeul Brukenthal – n.r). Nu este necesară o nouă hotărâre de Guvern, ci doar să se aprobe o adăugare pe lista deja existentă”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, clădirile la care ar fi necesară instituirea pazei militarizate sunt cele de „importanţă zero”, adică Palatul Brukenthal, Casa Albastră şi Muzeul de Istorie, toate aflate în centrul Sibiului.
Întrebat despre valoarea patrimoniului care se află în aceste clădiri, Sabin Luca a afirmat că „depăşeşte un miliard de euro”.

„Pentru «Omul cu tichia albastră» (tabloul lui Jan van Eyck, aflat în patrimoniul muzeului şi considerat a fi cel mai valoros – n.r.) s-a încheiat o poliţă de 50 de milioane de euro, acum tabloul fiind trimis la o expoziţie la Verona”, a detaliat Sabin Luca.

Luca a fost întrebat dacă se teme pentru siguranţa pieselor de patrimoniu pe care le găzduieşte instituţia, el răspunzând că, deşi „despre sistemele de securitate nu se vorbeşte public”, muzeul are „sisteme vechi şi sisteme super noi” prin care se garantează securitatea patrimoniului.

„Când te bagi într-o luptă de K.O. nu te temi de efectul loviturii. Nu mi-este teamă pentru că noi asigurăm siguranţa pieselor care există şi cu sisteme din afara vizibilului. Este o procedură complicată”, a afirmat Luca.

Cele mai valoroase lucrări pe care le deţine Muzeul Brukenthal – un număr de 23 de tablori – se află în Palatul Brukenthal.

Potrivit site-ului propriu, în anul 1968 opt tablouri din pinacoteca muzeului au fost furate, patru dintre acestea nefiind recuperate până în prezent.

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu este primul muzeu deschis oficial în România şi al treilea din Europa, având în structura sa mai multe unităţi muzeale.

În prezent, paza unităţilor muzeale din cadrul Brukenthal este asigurată de o firmă privată cu care instituţia are încheiat un contract, iar lunar muzeul plăteşte 54.000 de lei pentru pază.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...