Managerii companiilor din România estimează o evoluţie „foarte defavorabilă” a mediului economic, în lunile următoare

Peste jumătate dintre managerii companiilor din România (58%) estimează că, în următoarele luni, lucrurile vor evolua foarte defavorabil în mediul economic, iar 44% dintre aceştia susţin că perioada de recuperare a impactului actual al pandemiei în economie va fi de 12 - 24 de luni, relevă un sondaj, publicat marţi.
AGERPRES - mar, 12 oct. 2021, 11:38
Managerii companiilor din România estimează o evoluţie

În acest context, cercetarea realizată de Valoria arată că 78% dintre companii apreciază că situaţia generată de pandemie în România este una critică şi foarte critică.

În plus, managerii a 58% dintre cele 305 de companii respondente spun că, în următoarele luni, în mediul economic din România lucrurile vor evolua foarte defavorabil, 31% afirmă că vor evolua oarecum defavorabil, iar 11% au răspuns „nici favorabil, nici defavorabil”. Mai mult, 39% dintre companiile respondente estimează că perioada de recuperare a impactului actual al pandemiei în economie va fi de 9 – 12 luni, 44% estimează că va fi de 12 – 24 de luni, iar 17% consideră că perioada de recuperare va fi de 24 – 36 luni.

Respondenţii consideră că în Top 3 al celor mai importante competenţe pe care echipa de management trebuie să le stăpânească în acest moment se află: managementul schimbării (88%), conducerea şi motivarea echipei prin valori (63%) şi tehnici de neutralizare a sabotorilor eficienţei (38%).

„Digitalizarea forţată de contextul pandemic este un proces care nu s-a încheiat şi probabil nu se va încheia prea curând. Pentru companii nu este suficient să mute procesele în cloud, să se asigure că au un sistem CRM şi/sau ERP performant, sau să apeleze la diverse soluţii SaaS sau IaaS. E obligatoriu să instruiască şi oameni care să le folosească. Chiar si cu chestiunea tehnică adresată, rămân necesare dezvoltarea abilităţilor de luarea deciziilor, project management, gestionarea oamenilor în acest nou context. Angajaţii la rândul lor au de acceptat schimbarea şi să-şi actualizeze cunoştinţele pentru lucrul eficient şi sustenabil de acasă şi de la birou”, se arată în rezultatele sondajului.

Potrivit sursei citate, aptitudinile considerate relevante de companiile respondente pentru echipele lor sunt şi pentru care fac training sunt: comunicarea eficientă (75%), mecanismele auto-motivaţiei (71%), feeback şi feedforward în mediul online (38%).

Sondajul Valoria măsoară percepţia managerilor asupra temelor de interes, formatului, duratei, preţului cursurilor pentru instruirea angajaţilor şi echipei de management. Sondajul are la bază un chestionar care analizează percepţiile a 305 de manageri provenind din companii cu activitate în zece industrii.

Chestionarul a fost aplicat în luna septembrie 2021, iar dintre respondenţi, 12% provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, 10% din companii cu afaceri între 50 şi 100 milioane de euro, 13% cu cifra de afaceri între 10 şi 50 milioane de euro, 25% cu cifra de afaceri în ecartul 2 – 10 milioane de euro şi 40% sub două milioane de euro cifră de afaceri.

De asemenea, 44% dintre respondenţi au funcţia de CEO/preşedinte/director general.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Europa de Est: Băncile centrale şi guvernele sunt în dezacord din cauza inflaţiei – Reuters
Europa de Est: Băncile centrale şi guvernele sunt în dezacord din cauza inflaţiei – Reuters
Creşterea preţurilor în Europa de Est a provocat un dezacord între băncile centrale care au lansat majorări ale dobânzilor ...
Rusia suspendă misiunea sa la NATO şi pe cea a Alianţei la Moscova
Rusia suspendă misiunea sa la NATO şi pe cea a Alianţei la Moscova
Rusia a anunţat luni suspendarea misiunii sale de reprezentare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ...
Doar 2% dintre români intenţionează să facă achiziţii preponderent offline de Black Friday – studiu
Doar 2% dintre români intenţionează să facă achiziţii preponderent offline de Black Friday – studiu
Doar 2% dintre participanții la un studiu derulat de retailerul de fashion Glami intenționează să cumpere mai ales offline ...