Managerii de fonduri spun că oferta Transelectrica va fi atractivă la un discount de minim 10%-15%

Managerii de fonduri ar cumpăra acţiuni Transelectrica dacă statul acceptă un preţ cu 10%-15% sub cel de la bursă, având în vedere că profitabilitatea transportatorului de energie este limitată de reglementările ANRE, deşi indicatorii de evaluare sunt în general mai buni faţă de companii de profil.
Economica.net - lun, 12 mart. 2012, 21:27
Managerii de fonduri spun că oferta Transelectrica va fi atractivă la un discount de minim 10%-15%

Statul vrea să vândă un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica printr-o ofertă secundară derulată pe bursă. Operaţiunea ar urma să înceapă în această săptămână, după aprobarea preţurilor de către Guvern şi avizarea ofertei de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Tarifele de transport a energiei, activitatea principală a companiei, practicate de Transelectrica sunt stabilite anual de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cea mai recentă majorare a tarifelor pentru transportul energiei, cu 10%, a fost aprobată de ANRE la începutul anului trecut.

Într-un raport emis săptămâna trecută de agenţia de evaluare Moody’s,se spune că ratingul Transelectrica ar putea fi îmbunătăţit odată cu creşterea transparenţei şi predictibilităţii în zona de reglementare, care încă nu este independentă în totalitate de influenţa politică.

„Modificarea cadrului de reglementare, care ar asigura recuperarea la timp a costurilor operaţionale şi a investiţiilor şi ar reduce influenţa politică, ar putea avea implicaţii pozitive pentru ratingul Transelectrica, dacă situaţia financară şi lichiditatea companiei rămân solide în mod sustenabil, sprijinite de stabilizarea trendului de evoluţie a volumelor de electricitate transmise”, se spune în raportul Moody’s.

Directorul general al ING Investment Management România, Adrian Tănase, spune că oferta Transelectrica ar fi interesantă dacă preţul va fi cel puţin cu 15% sub cotaţia acţiunilor la Bursă.

„Dacă metoda de stabilire a tarifelor de către ANRE va continua să ignore formula de stabilire a încasărilor reglementate cum s-a întâmplat în ultimii trei ani, preţul curent de piaţă nu este unul atractiv. Dacă, însă, acest proces de stabilire a tarifelor se va îmbunătăţi pe viitor, preţul este unul atractiv. Noi credem că procesul se va corecta în viitor şi se va ajunge la respectarea formulei de reglementare, în consecinţă expunerea pe care o avem deja pe Transelectrica este una importantă. În aceste condiţii, probabilitatea de a participa în cadrul ofertei este foarte mică, asta numai dacă nu va exista un discount semnificativ, de cel puţin 15%”, a declarat Tănase pentru MEDIAFAX.

La mijlocul şedinţei bursiere de luni, acţiunile Transelectrica erau cotate la 17,03 lei, preţ cu 1,28% sub nivelul de vineri. Dacă Guvernul va accepta să vândă pachetul de acţiuni la Transelectrica cu un discount de 15%, atunci preţul ar fi de aproximativ 14,5 lei/titlu.

Raportat la cotaţiile bursiere, pachetul de titluri vizat în ofertă este evaluat la aproximativ 187 milioane lei (43 milioane euro), iar dacă statul va accepta un discount de 15%, valoarea ar fi de 159 milioane lei (36,5 milioane euro).

Surse din piaţa de capital au declarat săptămâna trecută pentru MEDIAFAX că oferta pentru acţiunile Transelectrica va avea un preţ minim şi unul maxim. Pentru investitorii instituţionali vor fi alocate 90% din titlurile scoase la vânzare, iar micii investitori vor avea o tranşă de 10%.

Şeful BT Asset Management, Radu Hanga, spune că „la prima vedere” acţiunile Transelectrica sunt tranzacţionate la discount substanţial în raport cu titlurile altor firme cu activităţi similare din Europa, însă profitabilitatea scăzută a companiei îi determină pe investitori să fie mai precauţi şi să ceară un discount mai mare.

Astfel, raportul preţ/valoare contabilă în cazul Transelectrica este de 0,5, faţă de 1 în cazul altor companii similare. Totodată, raportul pe acţiune dintre preţ şi vânzări este de 0,4, comparativ cu 0,6 la alte societăţi din Europa, în timp ce multiplul EV/EBITDA (valoarea companiei/profitul operaţional înainte de deducerea deprecierii şi amortizării) este de 4,5 la Transelectrica, faţă de 7,9 în cazul altor firme similare.

„Singurul multiplu în raport cu care acţiunile Transelectrica se tranzacţionează cu primă este P/E (raport între preţul unei acţiuni la bursă şi profitul pe acţiune înregistrat de compania respectivă -n.r.), de 13,8 faţă de 9,8, astfel încât s-ar părea că la preţul actual statul ar putea să vânda tot pachetul. Atractivitatea acţiunilor Transelectrica scade, însă, dacă ţinem cont de indicatorii de profitabilitate. De exemplu, rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) la Transelectrica este de 3,7% faţă de 12,3% pe firmele selectate. Prin urmare, un investitor este dispus să plătească un multiplu mai mic de valoare contabilă pentru Transelectrica decât pentru alte firme din domeniu deoarece capitalul investit la Transelectrica are o rentabiliate mai mică. Acelaşi raţionament este valabil şi în cazul comparării marjelor nete de profit”, a declarat Hanga pentru MEDIAFAX.

În ultimii patru ani profitabilitatea Transelectrica a fluctuat vizibil. Astfel, dacă în 2008 compania a consemnat un câştig de aproape 42 milioane lei, acesta a scăzut la doar 6 milioane lei în 2009, apoi în 2010 a crescut la 9,5 milioane lei, pentru ca anul trecut să urce la peste 90 milioane lei.

Hanga a arătat că rentabilitatea capitalurilor proprii la Transelectrica este foarte volatilă, aceasta fiind între 0,3% şi 12,6% în perioada 2006-2011, ceea ce înseamnă risc mai mare şi implicit discount mai mare cerut de investitori.

„Mare parte din volatilitate vine din îndatorarea ridicată a firmei, în principal în valută. Dacă privim investiţia în Transelectrica strict din perspectiva dividendelor, ca o alternativă la titluri de stat, pe baza dividendului estimat pe 2011, de 1,05 lei/acţiune, şi a randamentului la titluri de stat pe 10 ani, de aproximativ 7%, un preţ atractiv pentru Transelectrica este de 15 lei. Aceasta înseamnă un discount de 10% – 15% faţă de preţul actual de piaţă. Credem că profitul din 2011 este sustenabil, chiar are loc de creştere, ceea ce oferă şanse de creştere a randamentului în viitor”, a mai spus Hanga.

Moody’s spunea, în raportul emis săptămâna trecută, că ratingul Transelectrica ar putea fi retrogradat dacă gradul de îndatorare se va înrăutăţi semnificativ sau dacă tarifele de transmisie nu vor fi ajustate suficient.

„În cazul companiilor Transelectrica şi Transgaz am fost dezamăgiţi de faptul că instituţiile statului (ANRE) nu au respectat termenele de reglementare a tarifelor. Metodologia de calcul şi de stabilire a tarifelor este clar definită şi a fost clar comunicată acţionarilor în decursul listării iniţiale, însă nu au fost respectate întotdeauna. Acesta este din punctul nostru de vedere probabil unul din motivele care a dus la rezultate slabe pentru Transelectrica în anii anterior, ceea ce la rândul sau, a dus la dividende scăzute. În general, noi investim în acest sector reglementat, pentru randamentul dividendului”, a spus Adrian Pop, manager de portofoliu în cadrul companiei suedeze de administrare a investiţiilor East Capital.

Pop nu a avansat un preţ sau discount la care East Capital ar participa la oferta Transelectrica.

Prospectul ofertei Transelectrica a fost depus joi la CNVM, însă nu cuprinde perioada de derulare a ofertei şi preţurile. Oferta ar urma să dureze zece zile lucrătoare, însă ar putea fi prelungită cu una până la trei zile, în funcţie de interesul investitorilor.

Oferta secundară de vânzare a acţiunilor Transelectrica va fi intermediată de consorţiul format din Banca Comerciala Română (BCR), Intercapital Invest şi Swiss Capital, de altfel singurul ofertant pentru această tranzacţie.

Ministerul Economiei deţine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este deţinut de alţi acţionari. Compania este listată la Bursă din 2006.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...