Burse pentru managerii români ca să înveţe în Japonia sau Coreea de Sud

Economica.net
11 04. 2012
angajat_98289400

Programul se derulează până în 2015. Termenul-limită pentru depunerea aplicațiilor pentru acest an este 31 mai 2012.

Ce trebuie să ştii despre acest program

Durează 45 de săptămâni, are loc în Japonia sau în Coreea de Sud. CE acordă managerilor care participă la acest program o bursă lunară de 2.200 de euro pentru cei care merg în Japonia, respectiv 2.000 de euro lunar managerilor care aleg să înveţe în Coreea de Sud.

„Durata totală a programului este de 45 de săptămâni, completată de încă două săptămâni pentru evaluarea finală și ceremonia de absolvire. Următorul ciclu al programului începe în noiembrie 2012. Comisia Europeană ajută managerii români asigurând finanțarea cursului de pregătire de 45 de săptămâni și acordarea unor burse individuale (în valoare de 2.200 de euro lunar pentru cei care vor merge în Japonia și 2.000 de euro lunar pentru cei care vor merge în Coreea de Sud). Companiile-sponsor, însemnând companiile-angajator ale managerilor selectați – 45 pentru participanții ETP în Japonia și 15 pentru cei din Coreea – sunt încurajate să contribuie la cheltuielile participanților”, a explicat Alexandru Bernea, consultant în cadrul Deloitte Consultanță România.

Cum este structurat programul de training pentru manageri

Programul ETP demarează cu un curs intensiv de pregătire de 3 săptămâni în Marea Britanie, la Școala de Studii Orientale și Asiatice din Londra, despre cultura, istoria și societatea civilă din Japonia și Coreea de Sud. Urmează o etapă de 30 de săptămâni de pregătire de afaceri și cursuri de limbă străină în Japonia la Universitatea Waseda din Tokyo și în Coreea de Sud la Universitatea Yonsei din Seul, iar la final – o perioadă de 12 săptămâni de stagiatură la o companie japoneză sau coreeană.

Printre companiile care au oferit stagii de practică în seriile anterioare ale programului ETP se numără Canon, Fujitsu, Honda, Sony și Shiseido în Japonia, respectiv GlaxoSmithKline, LG Electronics, Kumho Asiana Airlines și Institutul Samsung de Cercetare Economică în Coreea de Sud.
 
„Inițiativa Executive Training Program este un program de training profesional intensiv care pune la dispoziția participanților cunoștințe pertinente cu privire la două dintre cele mai puternice economii din lume, precum și o înțelegere aprofundată asupra modului în care funcționează mediul de afaceri din Estul Asiei. Acest program extinde orizonturile companiilor din cadrul Uniunii Europene și amplifică perspectivele lor pe piețele din Japonia și Coreea de Sud”, a spus Alexandru Bernea, consultant în cadrul Deloitte Consultanță România.

Cum poţi aplica la acest program

În primul rând, companiile interesate să trimită manageri la acest program vor aplica pe euetp.eu, urmând ca gradul acestora de eligibilitate să fie evaluat de consultanții Deloitte. Dacă îndeplinesc criteriile programului, se trece la etapa a doua – completarea unui formular de înscriere pentru manageri. Aplicațiile sunt evaluate și candidații selecționați sunt invitați la Bruxelles pentru teste și interviuri în cadrul unui centru de evaluare. Primele două etape se desfășoară on-line, la euetp.eu. Companiile interesate beneficiază de servicii de asistență din partea Deloitte pe întreaga durată a procesului de aplicare, precum și pe parcursul etapelor ulterioare acceptării în program.

Atât managerii, cât și companiile pentru care lucrează aceștia trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate. Managerii trebuie să fie cetățeni ai unui stat al Uniunii Europene, să fie angajați de către o companie-sponsor și să aibă abilități excelente de comunicare în limba engleză. Ei trebuie să fie la prima participare în programul ETP. Ca să fie eligibili, managerii trebuie să aibă studii superioare și 3 ani de experiență în poziţii de management.

Ce companii pot participa la program

Companiile interesate să aplice la acest program trebuie să aibă activități de export sau investiții în Japonia sau Coreea de Sud, să aibă planuri să dezvolte astfel de activități în una dintre cele două țări sau să ofere sprijin și consultanță companiilor europene pentru dezvoltarea de activități de export sau investiții în cele două piețe asiatice. Totodată, companiile-sponsor trebuie să aibă sediul în spațiul UE/să aibă capital social UE, minimum 5 angajați și o cifră de afaceri anuală de cel puțin un milion de euro. Pe lângă toate acestea, companiile trebuie să își ia angajamentul de a contribui la cheltuielile managerilor participanți și de a păstra locurile de muncă ale acestora pe toată durata programului de pregătire.