Managerul FP: Declaraţia lui Niţă m-a întristat. Ministrul trebuie să respecte acţionarii CE Oltenia

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat, joi, că declaraţia ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, privind numirea directorului general al Complexului Energetic (CE) Oltenia l-a "întristat" şi că oficialul ar trebui să respecte acţionarii producătorului de energie.
Economica.net - joi, 24 ian. 2013, 09:54
Managerul FP: Declaraţia lui Niţă m-a întristat. Ministrul trebuie să respecte acţionarii CE Oltenia

Niţă a declarat miercuri că numirea şefului CE Oltenia, contestată de Fondul Proprietatea, a fost făcută legal şi că Fondul „poate să critice ce vrea şi cât vrea”.

„Este o declaraţie care mă întristează. În primul rând aş vrea să-l încurajez pe ministru să se familiarizeze cu acest cod de guvernanţă corporativă. Noi, managerii, avem respect pentru toţi acţionarii noştri şi l-as încuraja şi pe ministru să respecte coacţionarii, numeroşii coacţionari din această companie în care ministerul are pachetul de control”, a afirmat joi Konieczny, vicepreşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group şi manager de fond la Fondul Proprietatea.

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic, a fost numit, luni, de către Consiliul de Supraveghere manager privat al unităţii, cu un mandat de patru ani. El a fost selectat de o firmă de recrutare angajată de Ministerul Economiei să caute şef profesionist pentru Complexul energetic Oltenia.

Ciurel a fost numit director general al Complexului Energetic Oltenia în toamna anului trecut. El a ocupat anterior funcţiile de vicepreşedinte PSD Gorj şi consilier judeţean, la care a renunţat în toamna anului 2012 pentru a putea ocupa funcţia de conducere, dar şi pentru a-şi putea depune dosarul de manager privat.

Franklin Templeton consideră că numirea acestuia nu a fost făcută de un Consiliu de Supraveghere autorizat, iar procesul de selecţie a fost defectuos, fără intervievarea mai multor candidaţi.

Potrivit Templeton, numirea lui Ciurel încalcă cerinţele Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat, întrucât Consiliul de Supraveghere are un mandat interimar limitat în mod explicit până la desemnarea unui nou Consiliu de Supraveghere în baza prevederilor actului normativ, prevederi care impun un proces de selecţie deschis, transparent şi nediscriminatoriu.

Totodată, administratorul FP arată că pentru companiile de stat mari, aşa cum este şi CE Oltenia, managementul profesionist ar trebui să fie mai întâi implementat prin selectarea şi desemnarea unui consiliu independent, care ulterior să numească directorul general şi alţi membri ai conducerii executive.

Konieczny a reiterat joi că în opinia FP numirea a încălcat legea şi că reprezentanţii Fondului analizează „posibilităţile legale” pe care le are la dispoziţie pentru a contesta decizia.

„Mă surprinde că unii dintre membrii importanţi din boardul CE Oltenia şi alti factori de decizie au tolerat asta pentru că e o expunere la contestări în justiţie”, a arătat el.

Konieczny a mai spus că dacă numirile politice vor continua autorităţile nu vor transmite un semnal pozitiv investitorilor străini sau privind bunele intenţii în legătură cu reformarea companiilor de stat.

Te-ar mai putea interesa și
A treia doză de vaccin se poate face începând din 28 septembrie
A treia doză de vaccin se poate face începând din 28 septembrie
Persoanele care s-au imunizat cu ultima doză de vaccin anti-covid cu cel puțin șase luni în urmă pot face a treia doză începând cu data de 28 septembrie, a declarat premierul Florin Cîțu....
Scandalul City Insurance – Guvernul a aprobat OUG de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor
Scandalul City Insurance – Guvernul a aprobat OUG de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor
Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ...
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect de OUG
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect ...
Racordarea la rețelele de gaze și energie electrică va fi gratuită doar pentru consumatorii casnici și în anumite limite, ...
Tranzacție pe piața cerealelor. Familia Moldovan din Satu Mare intră în acționariatul unuia dintre cei mai mari producători de cereale din nord-vestul țării
Tranzacție pe piața cerealelor. Familia Moldovan din Satu Mare intră în acționariatul unuia dintre cei mai mari producători ...
Familia Moldovan din Satu Mare, implicată în afaceri cu îngrășăminte chimice și tradingul de cereale, a intrat în ...