Managerul FP: Romgaz va fi listată la Bursă în septembrie-octombrie

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, crede că oferta publică iniţială pentru listarea Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti va fi derulată perioada septembrie-octombrie, deşi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat recent că luna aprilie este termen final pentru privatizări.
Economica.net - joi, 24 ian. 2013, 12:45
Managerul FP: Romgaz va fi listată la Bursă în septembrie-octombrie

„Sunt încă planuri pentru IPO-uri (oferte publice iniţiale prin emiterea de noi acţiuni şi vânzarea lor pe bursă – n.r.) la Romgaz, Nuclearelectrica în acest an. Procesul la Romgaz este cel mai avansat şi se pare că se va întâmpla în septembrie-octombrie, doar dacă Guvernul nu se răzgândeşte (…) Oferta Nuclearelectrica, în termeni de pregătire, este mai puţin avansată, dar este o şansă ca şi aceasta să fie finalizată în 2013. La CE Oltenia avem un memorandum de înţelegere semnat cu Guvernul pentru IPO sau o vânzare de acţiuni înainte de mijlocul anului 2014”, a declarat, joi, Konieczny.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, marţi, după întrevederea cu misiunea FMI, CE şi Băncii Mondiale, că a convenit cu experţii internaţionali ca privatizarea sau listarea companiilor din portofoliul ministerului să fie realizate până la finele lunii aprilie.

Listarea la bursă a Romgaz era programată pentru cel târziu la mijlocul lunii octombrie 2012, potrivit angajamentelor anterioare ale Executivului, dar a fost amânată până în martie 2013, consultantul recomandând ca rezervele de gaze ale companiei să fie evaluate înainte de lansarea ofertei publice iniţiale.

Potrivit angajamentelor anterioare cu FMI, Guvernul ar fi trebuit ca până la finele anului 2012 sau începutul acestui an să plaseze pe piaţa de capital pachete de acţiuni ale companiilor Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucureşti, CFR Marfă, Tarom, Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica.

În decembrie 2012, Executivul a extins cu un an, până în 31 decembrie 2013, perioada maximă în care s-a angajat că va lista la bursă acţiuni ale unor companii de stat.

De asemenea, Guvernul a promis FMI că va derula oferte publice secundare, până la sfârşitul lui 2012, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie.

Listarea Transgaz nu a mai fost făcută întrucât în noiembrie 2012 preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit să o amâne, apreciind că momentul nu este prielnic. Din acelaţi motiv nu a mai fost scoasă la privatizare nici CFR Marfă.

„Suntem dezamăgiţi de lipsa IPO-urilor şi de implementarea codului de guvernanţă corporativă”, a spus joi Konieczny.

Statul a selectat de anul trecut consorţiile de brokeri care vor intermedia listările Romgaz şi Nuclearelectrica, precum şi la Transgaz şi Hidroelectrica.

Oferta de la Romgaz va fi intermediată de consorţiul Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen Capital&Investment (RCI), iar operaţiunea de la Nuclearelectrica va fi asistată de Swiss Capital şi BT Securities.

Fondul Proprietatea este acţionar la mai multe companii controlate de stat precum Romgaz (15%), Hidroelectrica (19,94%), Complexul Energetic Oltenia (21,53%), Nuclearelectrica (9,72%) şi Transgaz (15%).

Fondul Proprietatea ar urma să fie listat şi pe piaţa de la Varşovia, însă pentru aceasta este nevoie de modificarea unor reglementări de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Un proiect de modificare a reglementărilor a fost publicat în luna decembrie, iar termenul de consultări publice a fost prelungit recent până la finele lunii ianuarie.

„Pentru a face această listare am pregătit deja o mare campanie de PR pentru România şi pentru bursa din România, dar nu putem să le executăm din cauza reglementările locale, care nu permit conectarea celor doi depozitari. Au fost unele progrese (…) la mijlocul lunii ianuarie (termenul – n.r.) a fost extins cu încă două săptămâni. Se pare că nimeni nu se grăbeşte să facă lucruri conform voinţei acţionarilor”, a mai spus Konieczny.

Referitor la intenţia de vânzare a unor participaţii la companiile energetice anunţată în luna martie a anului trecut, Konieczny a afirmat că investitori interesaţi sunt în expectativă.

„Din nefericire, să spunem, deciziile Guvernului sau lipsa lor între timp, nu au ajutat procesul. Deşi avem câteva părţi interesate să cumpere, toţi sunt pe hold după lipsa de decizii de anul trecut din partea guvernamentală cu privire la companiile Electrica, cu toate participaţiile minoritare (la companiile deţinute în România de -n.r) în E.ON, Enel, GDF. Astfel, noi nu căutăm cumpărători, dar şi devine din ce în ce mai provocator”, a afirmat managerul Fondului Proprietatea.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...