Lidl, Kaufland şi americanii de la Cargill au importat anul trecut peste 10% din toată mâncarea adusă de peste graniţe

Retailerii germani Lidl şi Kaufland, dar şi traderul de cereale american Cargill sunt primii trei cei mai mari importatori de produse agroalimentare ai României. Împreună au adus din afară alimente şi produse agricole în valoare de aproximativ 911.5 milioane de euro, adică 1,1% din valoarea totală a importurile României din 2018.
Economica.net - mar, 19 mart. 2019, 20:22
Lidl, Kaufland şi americanii de la Cargill au importat anul trecut peste 10% din toată mâncarea adusă de peste graniţe

În 2018, România a importat produse agroalimentare în valoare totală de aproximativ 7,6 miliarde de euro, cu 2,9% mai mult decât anul anterior, indică ultimele date ale Institutuşui Naţional de Statistică. Raportat la toate importurile ţării noastre, înseamnă că aproximativ 3 procente au fost generate de alimente, iar prImii trei importatori în funcţie de valoarea mărfurilor aduse de peste graniţe sunt doi retaleri-Lidl şi Kaufland şi un trader de cereale-Cargiil Agricultura SRL, filiala locală a gigantului american cu acelaşi nume. 

Din datele INS, produsele aduse de peste graniţă de Lidl, Kaufland şi Cargiil au reprezentat 11,5% din valoarea totală a importurilor de produse agroalimentare din România.

În 2017, primii trei importatori de produse agroalimentare au fost Lidl, Kaufland şi producatorul de ţigarete British American Tabacco. Împreună aceştia au adus marfă în valoare de 831,6 milioane de euro, adică 11,1% din valoarea totală a importurile de alimente din acel an.

În ceea ce priveşte valoarea importurilor primilor 15 cei mai mari importatori, acestea au reprezentat 2,3% din valoarea totală a importurilor României şi 25% din valoarea importurilor de produse agroalimentare, adică în jur de 1,9 miliarde de euro. În 2017, cei 15 importatori au cumpărat 22,9% din valoarea tuturor produselor agroalimentare importate.

Suprizele anului trecut

Comparativ cu 2017, anul trecut, în topul celor mai mari 15 importatori de produse agroalimentare au intrat patru companii noi, respectiv Agrana România SA, filiala locală a producătorului austriac de zahăr (locul 12), Delaco Distribution, distribuitorul de lactate al produătorului francez Savencia (13), americanii de la ADM Romania Trading (14) şi Mondelez România (fosta Kraft Foods), filiala producătorului american cu acelaşi nume (locul 15).

În schimb, au ieşit din top producători de ţigarete JTI, care era pe poziţia 10 şi Philip Morris International (locul 14 în 2017) şi retailerul francez Auchan. De asemenea, menţionăm că Nidera era reprezentată în top prin două entităţi. Astfel, în clasamentul celor mai mari 15 importatori au mai rămas un singur producător de ţigarete (BAT care a coborât de pe poziţia a treia pe a cincea) şi doar cinci retaileri, faţă de şase cu un an în urmă.

Dintre aceştia, Lidl şi Kaufland au rămas pe poziţiile fruntaşe, Rewe România, operatorul magazinelor Penny Market, a coborât de pe cinci pe opt, Profi a urcat două poziţii până pe nouă, iar Metro Cash and Carry a ajuns pe 11 faţă de 10 în 2017.

Suprizele ultimelor trei luni ale anului

Modificări au apărut în clasamentul importatorilor de alimente şi în ultimul trimestru al anului, perioadă n care în mod tradiţional vânzările în retailul alimentar cresc exponenţial. Astfel, producătorul de ulei Bunge a luat locul British American Tabacco, ajungând până pe poziţia a patra, de pe şase. În 2017, Bunge era al şaptelea cel mai mare importator de alimente. De asemenea, traderul de cereale Nidera a mai coborât în clasament de pe cinci pe şapte, în timp ce retailerul Profi a mai urcat o poziţie, până pe locul 9. Tot o poziţie a urcat şi Ferrero România, până pe şase.

  TOP IMPORTATORI 2018 TOP IMPORTATORI 2017
1 SC LIDL DISCOUNT SRL SC LIDL DISCOUNT SRL
2 SC KAUFLAND ROMANIA SCS SC KAUFLAND ROMANIA SCS
3 SC CARGILL AGRICULTURA SRL BRITISH AMERICAN TOBACCO
4 SC BUNGE ROMANIA SRL SC CARGILL AGRICULTURA SRL
5 BRITISH AMERICAN TOBACCO SC REWE (ROMANIA) SRL
6 SC FERRERO ROMANIA SRL SC NESTLE ROMANIA SRL
7 SC NIDERA ROMANIA SRL SC BUNGE ROMANIA SRL
8 SC REWE (ROMANIA) SRL SC FERRERO ROMANIA SRL
9 SC PROFI ROM FOOD SRL SC NIDERA ROMANIA SRL
10 SC NESTLE ROMANIA SRL SC JT INTERNATIONAL
11 SC METRO CASH & CARRY  SC PROFI ROM FOOD SRL
12 SC AGRANA ROMANIA SA SC METRO CASH & CARRY 
13 SC DELACO DISTRIBUTION SA NIDERA B.V.  
14 SC ADM ROMANIA TRADING  PHILIP MORRIS INTERNATIONAL
15 MONDELEZ ROMANIA SA SC AUCHAN ROMANIA SA

 

SURSA: INS

 

 

  TOP IMPORTATORI 2018   TOP IMPORTATORI 2017
1 SC LIDL DISCOUNT SRL   SC LIDL DISCOUNT SRL
2 SC KAUFLAND ROMANIA SCS   SC KAUFLAND ROMANIA SCS
3 SC CARGILL AGRICULTURA SRL   BRITISH AMERICAN TOBACCO
4 SC BUNGE ROMANIA SRL   SC CARGILL AGRICULTURA SRL
5 BRITISH AMERICAN TOBACCO   SC REWE (ROMANIA) SRL
6 SC FERRERO ROMANIA SRL   SC NESTLE ROMANIA SRL
7 SC NIDERA ROMANIA SRL   SC BUNGE ROMANIA SRL
8 SC REWE (ROMANIA) SRL   SC FERRERO ROMANIA SRL
9 SC PROFI ROM FOOD SRL   SC NIDERA ROMANIA SRL
10 SC NESTLE ROMANIA SRL   SC JT INTERNATIONAL
11 SC METRO CASH & CARRY    SC PROFI ROM FOOD SRL
12 SC AGRANA ROMANIA SA   SC METRO CASH & CARRY 
13 SC DELACO DISTRIBUTION SA   NIDERA B.V.  
14 SC ADM ROMANIA TRADING    PHILIP MORRIS INTERNATIONAL
15 MONDELEZ ROMANIA SA   SC AUCHAN ROMANIA SA
Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Transporturilor vrea taxă pe kilometru pentru camioane
Ministrul Transporturilor vrea taxă pe kilometru pentru camioane
Transportatorii rutieri vor plăti rovinieta în funcţie de distanţa parcursă (la kilometru) şi nu ca perioadă, aşa cum este în prezent, potrivit ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă.......
Rata de infectare  scade din nou în Bucureşti până la 1,42
Rata de infectare scade din nou în Bucureşti până la 1,42
Rata de infectare la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, în Bucureşti, a scăzut la 1,42, faţă de 1,49, cât a fost ...
Coronavirus: Varianta indiană, detectată în 44 de ţări (OMS)
Coronavirus: Varianta indiană, detectată în 44 de ţări (OMS)
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a detectat varianta care stă la originea exploziei numărului de cazuri de ...
Consumul final de energie electrică a crescut cu 0,5% în T1. Exporturile au scăzut uşor, consumul populaţiei mai mic cu 10%
Consumul final de energie electrică a crescut cu 0,5% în T1. Exporturile au scăzut uşor, consumul populaţiei mai mic ...
Consumul final de energie electrică a fost în primele trei luni din 2021 de 14,207 miliarde kWh, cu 0,5% mai mare faţă ...