1EUR = 4.8341 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Mâncarea s-a ieftinit cu 2% din toamnă. Uleiul, zahărul şi carnea de porc-minus 10%

Preţul principalelor 15 alimente din coşul de consum a scăzut din toamnă până în prezent cu 2%, ca urmare a luptei tot mai acerbe dintre comercianţii care încearcă astfel să atragă clienţi noi în magazine. 

05 feb, 2014 | Ziarul Financiar

Zahărul s-a ieftinit cu aproape 10%, la fel şi cotletul de porc, în timp ce preţul uleiului s-a redus cu aproape nouă procente, arată indexul alimentar ZF. Astfel, „războiul preţurilor" dintre lanţurile internaţionale se vede direct la raft. De asemenea, au scăzut preţurile la ulei, carne – de pui şi porc – şi zahăr, în timp ce la Coca-Cola şi apă minerală Borsec au rămas relativ constante. Scăderea preţului la ulei poate fi explicată prin faptul că în 2013 România a obţinut o producţie record de floarea-soa­relui, urcând pe prima poziţie la nivel mondial. Ieftinirea materiei prime se vede astfel în preţul plătit de consumatorul final. În cazul zahărului, scăderea preţului pe piaţa locală se înscrie în tendinţa europeană. La polul opus, merele sau cartofii, produse care depind de recolta din fiecare an, s-au scumpit cu 50 până la 70%, mai scrie Ziarul Financiar.

ZF precizează că Indexul Alimentar pe care îl calculează periodic este realizat primar, jurnalistic, cu preţurile afişate la raft în magazinele Real şi Carrefour, iar preţul final este calculat ca o medie între cele două reţele de magazine, nefiind publicat pe fiecare reţea în parte. Mai mult, indexul nu ia în considerare promoţiile sau fluctuaţiile de preţ pentru anumite categorii de alimente, provenienţă sau calitate. De asemenea, când calculează acest index, ZF ia în calcul numai un număr limitat de produse de bază (10) faţă de 60.000 câte ar fi într-un magazin. ZF nu are pretenţia de a fi un institut de statistică sau o companie de cercetare, care culeg date mult mai amănunţite. În aceste condiţii, indexul ZF este doar orientativ, iar procentele de creştere sau scădere a preţului nu pot fi aplicate la întreg portofoliul de produse dintr-un magazin. Detalii aici.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO