Mandatul secretarului general al NATO Jens Stoltenberg a fost prelungit cu încă un an

Statele membre NATO au decis marți să prelungească mandatul secretarului general al organizației, norvegianul Jens Stoltenberg, cu încă un an, optând să mențină în funcție un lider cu experiență, în-tr-o perioadă în care un război este în desfășurare la granița alianței, în loc să înceapă negociaerile pentru găsirea unui succesor, transmite Reuters.
Cristian Negrei - mar, 04 iul. 2023, 16:57
Mandatul secretarului general al NATO Jens Stoltenberg a fost prelungit cu încă un an

Stoltenberg, care a deținut funcția de prim-ministru al Norvegiei, este liderul alianței transatlantice de securitate din 2014, iar mandatul său fusese deja prelungit de trei ori anterior.

Decizia de astăzi înseamnă continuitate în fruntea NATO, în condițiile în care cei 31 de membri ai alianței se confruntă cu provocarea de a sprijini Ucraina în respingerea invaziei Moscovei, evitând în același timp să intre într-un conflict direct cu forțele ruse, precizează Reuters.

Stoltenberg, în vârstă de 64 de ani, este văzut în interiorul NATO ca un lider puternic și în același timp un negociator răbdător care reușește să genereze consens în interiorul organizației.

Stoltenberg a declarat într-o postare pe Twitter că este onorat de decizia luată de a-i fi prelungit mandatul până la 1 octombrie 2024.

„Legătura transatlantică dintre Europa și America de Nord ne-a asigurat libertatea și securitatea timp de aproape 75 de ani, iar într-o lume mai periculoasă, Alianța noastră este mai importantă ca niciodată”, a spus el.

Diplomații și analiștii îl laudă pe Stoltenberg pentru menținerea unității NATO în privința Ucrainei, el reușind să ajungă la un echilibru între cei care cer un sprijin masiv pentru Kiev și alții care îndeamnă la mai multă prudență, de teama de a nu declanșa un conflict global.

„Statele membre NATO au decis destul de logic că cel mai bun secretar general aflat în prezent pe piață este cel pe care îl au deja. Experiența contează mai ales într-unul dintre momentele cele mai dificile din istoria NATO”, a declarat Jamie Shea, fost înalt oficial NATO în prezent, care în prezent este membru al think tank-ului Chatham House.

Următoarele sale sarcini includ supervizarea unei transformări a forțelor NATO pentru a se reorienta asupra apărării împotriva unui posibil atac rusesc, după decenii în care alianța s-a concentrat pe misiuni dincolo de granițele sale, cum ar fi în Afganistan și Balcani.

El va trebui, de asemenea, să gestioneze diferențele cu privire la cât de implicată ar trebui să devină NATO în Asia, Statele Unite pretinzând ca caesta să aibă un rol mai mare pentru a contracara China, în timp ce alții, precum Franța, insistă că NATO trebuie să mențină concentrarea asupra zonei Atlanticului de Nord.

Stoltenberg a câștigat, de asemenea, laude pe scară largă pentru că a condus alianța într-o perioadă de turbulențe interne puternice în timpul președințeii lui Donald Trump, care a speculat deschis cu privire la ieșirea Statelor Unite din NATO.

Cu toate acestea, unii oficiali NATO au considerat că anul acesta va fi momentul potrivit pentru a aduce o nouă conducere, iar Stoltenberg a declarat în februarie că nu mai vrea să beneficieze de o nouă prelungire a mandatului său..

Diplomații și politicienii NATO au purtat discuții intense despre un potențial succesor. Unii au susținut că era timpul ca alianța să aibă prima femeie în funcția de secretar general, alții au insistat ca această poziție să revină unui politician din Europa de Est.

 

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...