Manea, BCR: Nu economisim pentru că nu creăm suficient. Costurile reduse cu munca sunt o capcană

Românii au o rată redusă de economisire pentru că nu produc suficient, iar recuperarea decalajelor se va face doar prin creştere de productivitate şi competitivitate şi renunţarea la marota ultimilor 15 ani - costul redus al forţei de muncă, afirmă vicepreşedintele executiv BCR, Sergiu Manea.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 14:20
Manea, BCR: Nu economisim pentru că nu creăm suficient. Costurile reduse cu munca sunt o capcană

„Este clar că nu reuşim să economisim şi o să reuşim să avem o curbă de dobânzi sustenabilă la un nivel jos mai degrabă mai târziu decât mai devreme. Nu reuşim să economisim pentru că nu creăm suficient. Aste este foarte, foarte clar. Apoi deficitele de cont curent acumulate, pe care trebuie din păcate să le şi plătim, s-au dus mai degrabă spre consum şi nu spre investiţii. Avem un decalaj pe care îl vom închide, dar nu este clar de unde. Venim dinspre capcana convergenţei nominale şi sper să mergem spre cercul virtuos al convergenţei reale”, a spus Sergiu Manea la un seminar organizat la BNR.

Vicepreşedintele pe partea de corporate al BCR afirmă că România n-a găsit substituenţi ai economisirii interne şi, în ciuda faptului că este o temă supralicitată, singura şansă pentru obţine capital pe termen scurt o reprezintă o mai bună absorbţie a fondurilor UE.

„În materie de investiţii şi investiţii străine cu impact direct asupra productivităţii ne aflăm departe de o medie UE şi chiar de cea a campionilor regionali. Se vede în exporturile scăzute pe cap de locuitor”, a continuat oficialul BCR.

El a arătat că decalajul de productivitate limitează în mod evident capacitatea de export.

„Cota de exporturi ţine puţin de valoarea adăugată brută, iar dacă am beneficia de condiţii de marketabilitate, ceea ce înseamnă competenţă prin calitate, asemănătoare cu cele ale Poloniei, practic exporturile noastre ar fi duble”, a afrimat vicepreşedintele BCR.

În opinia lui Manea, costul redus cu forţa de muncă, una dintre marotele ultimilor 15 ani, nu a reprezentat decât o capcană.

„E foarte clar, în momentul când te pui într-un anumit cadran, toată lumea se va uita pe acela în momentul în care radarul investitorilor va avea necesitatea cadranului respectiv”, a explicat el.

Mai mult, Sergiu Manea a arătat că în produse cu valoarea adăugată ridicată, cum ar fi cele din zona IT&C, există deficit al acestor servicii pentru piaţa internă.

„Avem companii de soft care preferă să lase contracte locale în default pentru a merge să lucreze în Orientul Mijlociu, în Africa de Nord sau Europa de Vest (…) Costul redus al forţei de muncă nu este un avantaj, a fost unul, dar teoretic. Dacă vom găsi investiţii finaciare, vom putea rezolva această problemă. Cum? Mutându-ne puţin mai sus în acest food chain (lanţ trofic)”, a adăugat Manea.

Pentru vicepreşedintele BCR elementul cel mai îngrijorător îl reprezintă scăderea semnificativă a PIB potenţial şi, mai mult, lipsa vectorilor de antrenare de revenire ale PIB potenţial.

„Creşteri de 1-1,5% nu asiguă acea închidere a decalajului. Avem nevoie clar de o închidere a decalajului prin prisma productivităţii”, a mai spus Sergiu Manea.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane de lei, în 2021
Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane de lei, în 2021
 Cea mai mare despăgubire plătită în România anul trecut pe o poliţă de asigurare de viaţă a depăşit 1,13 milioane lei, în timp ce valoarea celor mai mari cinci indemnizaţii plătite......
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări ...
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Banca italiană UniCredit SpA şi cea germană Commerzbank erau pe punctul de a demara discuţiile cu privire la o posibilă ...
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Oficialii Skoda pun presiune pe grupul Volkswagen pentru ca decizia privind uzina de baterii din Europa Centrală și de ...