Mănescu: Sunt cu ochii pe ceas. GFR trebuie să vireze garanţia pentru CFR Marfă până pe 4 octombrie

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, joi, că este "cu ochii pe ceas", în contextul în care Grup Feroviar Român /GFR/ trebuie să vireze până în data de 4 octombrie garanția în procesul de privatizare a companiei CFR Marfă, iar în 30 de zile întreaga sumă.
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 10:11
Mănescu: Sunt cu ochii pe ceas. GFR trebuie să vireze garanţia pentru CFR Marfă până pe 4 octombrie

„Eu am obligația să respect contractul și Hotărârea de Guvern, am niște termene prevăzute. Sunt cu ochii pe ceas, mă uit să fie respectate aceste termene. Am trimis la CFR Marfă, CFR Călători și CFR Infrastructură o comisie formată din Corpul de Control și funcționari ai Ministerului Transporturilor, specialiști pe domeniul de infrastructură feroviară tocmai pentru a vedea în ce măsură, în momentul de față, pot să fac un anunț cu privire la situația pe care am găsit-o. Grup Feroviar Român trebuie să vireze până pe 4 octombrie garanția, iar în 30 de zile toți banii”, a spus Mănescu, la „Bucharest Forum 2013”.

Ministrul Transporturilor a precizat, totodată, că pe durata procesului de privatizare a CFR Marfă nu va face niciun comentariu la adresa declarațiilor și speculațiilor din presă, întrebată fiind de declarația fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, conform căruia compania feroviară a trecut pe profit operațional.

„Ar trebui să-l întrebați pe domnul Fenechiu (Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor—n.r.) despre declarația că CFR Marfă ar fi trecut pe profit operațional. A fost ministru și poate că știe dumnealui foarte bine problema de la CFR Marfă pentru că a pregătit și privatizarea. În rest, nu vreau să comentez pentru că este o procedură de privatizare în curs și nu mi se pare corect ca Ministerul Transporturilor, ministrul Transporturilor, să comenteze la comentarii și speculații care apar în presă, din partea oricui’, a subliniat Ramona Mănescu.

În urmă cu două zile, ministrul Transporturilor afirma că procesul de privatizare a companiei CFR Marfă va fi reluat, în cazul în care actuala procedură eșuează, dar a dat asigurări că, deocamdată, procedura de privatizare este ”în regulă”.

Compania Grup Feroviar Român /GFR/ a fost declarată pe 20 iunie 2013 câștigătoare a competiției pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societății către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Prețul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR și-a asumat investiții de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.

În termen de 30 de zile calendaristice, Ministerul Transporturilor, Grup Feroviar Român și un agent escrow urmează să încheie un contract escrow care va fi anexă la contractul de vânzare de acțiuni având ca obiect, în principal, plata de către GFR a sumei de 90,498 milioane lei, reprezentând 10% din prețul de cumpărare, în termen de două zile lucrătoare de la încheierea contractului escrow.

Modalitatea de plată a prețului pachetului de 51% din acțiuni este plata integrală la data finalizării și va consta în încasarea următoarelor sume: echivalentul în lei a sumei de 10 milioane euro constituită de cumpărător cu titlu de garanție de participare; suma de 90,498 milioane lei reprezentând fondurile din contul escrow; diferența de preț până la concurența prețului de cumpărare oferit.

Finalizarea vânzării-cumpărării pachetului de acțiuni, constând în plata prețului de cumpărare și în transferul titlului de proprietate asupra pachetului de acțiuni va avea loc sub condiția semnării contractului de escrow și depozitării de către cumpărător a sumei prevăzute pentru contul escrow și a realizării unor condiții suspensive.

Grup Feroviar Român este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri și servicii conexe transportului feroviar.

GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane și 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...