Manhattan-ul pierde peste 12 miliarde de dolari pe an, din cauza muncii la distanţă

Oamenii care muncesc în zona Manhattan, New York, economisesc, în total, cel puțin 12,4 miliarde de dolari pe an datorită reducerii cu aproximativ 30% a numărului de zile petrecute la birou. Birourile din New York sunt pline cu angajați doar marțea, miercurea și joia. În schimb, vinerea și lunea ele sunt aproape golale, metroul nu este aglomerat și nici nu sunt cozi lungi în fața localurilor care vând mâncare şi cafea.
Lidia Neagu - sâm, 04 mart. 2023, 13:00
Manhattan-ul pierde peste 12 miliarde de dolari pe an, din cauza muncii la distanţă

Acesta este rezultatul unei analize Bloomberg News, care utilizează date exclusive ale grupului WFH Research al economistului Nicholas Bloom de la Universitatea Stanford. Experții au ajuns la acest rezultat prin înmulțirea pierderii anuale a cheltuielilor, ajustate în funcție de inflație, per lucrător, cu cei aproape 2,7 milioane de navetiști și rezidenți care au lucrat în Manhattan în 2019, conform estimărilor Biroului de Recensământ din SUA.

Aceasta înseamnă că un angajat cheltuiește cu 4.661 de dolari mai puțin pe an pentru mese, cumpărături și divertisment în apropierea biroului său din New York. În San Francisco, un angajat cheltuieşte cu 3.040 de dolari mai puțin, iar în Chicago, în medie, cu 2.387 de dolari mai puțin.

După trei ani de la declanșarea pandemiei, liderii comunităților de afaceri și oficialitățile municipale din întreaga lume încă încearcă aproape totul pentru a atrage angajații înapoi în birouri și pentru a revigora economiile locale. Dar noile date analizate de Bloomberg News arată că, în mai multe orașe din SUA, ”ziua de vineri la birou a murit”. De asemenea, și zilele de luni sunt un dezastru. Iar revenirea la programul de lucru de dinaintea pandemiei pare o cauză pierdută.

Pierderea a 12,4 miliarde de dolari pe an se traduce în vânzări ratate pentru restaurante, magazine și alte afaceri care alimentează motorul economic al New York-ului.

Potrivit sursei citate, locurile libere din birouri reprezintă o criză de miliarde de dolari pentru cea mai mare piață imobiliară de birouri din America. De asemenea, veniturile sistemului de transport în comun sunt în cădere liberă.

„Dacă în New York se plătește mai puțin impozit pe venit”, a declarat inspectorul financiar Brad Lander, „atunci este greu să ne dăm seama cum să capturăm suficientă valoare pentru a întreține metroul și a investi în școli și pentru a menține orașul sigur și curat și toate lucrurile care contează cu adevărat”.

Modul în care se descurcă New York-ul este un model pentru alte centre financiare din întreaga lume: Doar 6% dintre londonezii care anterior puteau lucra de acasă au declarat că angajatorii lor se așteaptă să fie la birou cinci zile pe săptămână, potrivit unui raport al primăriei. Iar anul trecut, aproximativ 14% dintre locurile de muncă postate în toate cele 23 de districte din Tokyo erau în mare parte la distanță, față de 3% în 2019, potrivit site-ului de locuri de muncă Indeed.

În întreaga SUA, cheltuielile au crescut din 2019, potrivit Mastercard SpendingPulse, care măsoară vânzările cu amănuntul în magazine fizice și online prin toate formele de plată. Dar disparitățile dintre zilele săptămânii sunt evidente în New York. Cheltuielile globale din SUA în octombrie 2022 au crescut în medie cu 23% în zilele de vineri, comparativ cu 20% în zona Greater New York și doar 11% în Manhattan. Cifrele nu țin cont de inflație.

„Mai puține cheltuieli din partea angajaților din zonele centrale înseamnă mult mai puține venituri din impozitul pe vânzări”, a declarat Jose Maria Barrero, profesor la Instituto Tecnologico Autonomo din Mexic și cercetător în cadrul grupului WFH, care a calculat cifrele pentru Bloomberg.

Aceste schimbări sunt cele mai vizibile în districtul financiar, dar și în Midtown din Manhattan, unde birourile sunt goale la începutul și la sfârșitul săptămânii. Multe restaurante și magazine stau închise, iar traficul pietonal și călătoriile cu metroul au scăzut vertiginos.

Cheltuielile angajaților s-au mutat în cartierele în care locuiesc, mai notează sursa citată. Traficul pietonal în celelalte patru cartiere din New York a urcat cu 85% sau mai mult până la sfârșitul anului 2022, comparativ cu nivelurile de dinainte de pandemie, potrivit datelor Orbital Insight. Rata de recuperare a Manhattan-ului rămâne în urmă, cu 78%.

Este mai pronunțată în rândul restaurantelor și barurilor, unde tranzacțiile au crescut cu 48% în Brooklyn în al patrulea trimestru din 2022 față de 2019, comparativ cu 18% în Manhattan, potrivit datelor urmărite de compania de comerț Square. Cele două cartiere creșteau în același ritm înainte de pandemie, potrivit Square Research Lead Ara Kharazian.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...