„Mani pulite”. Efectul DNA: nimeni nu mai semnează nimic. Infrastructura, victimă colaterală

De la secretarii din primării la oficialii din ministere, funcţionarii publici din România nu mai semnează nimic, de frica procurorilor anticorupţie. O spun, într-un material Bloomberg, omul de afaceri Ion Ţiriac, nevoit să renunţe la proiectul patinoarului olimpic din Capitală, şi Banca Europeană de Investiţii, care nu găseşte funcţionari dispuşi să semneze pentru fonduri de 1,7 miliarde de euro deja aprobate, destinate infrastructurii.
Economica.net - vin, 22 ian. 2016, 15:22

Lupta împotriva corupţiei din România este asimilată campaniei „Mani pulite” (mâini curate) din Italia anilor ’90, care a dărâmat vechile partide şi a dizolvat consilii locale, iar la un moment dat mai mult de jumătate din membrii Parlamentului erau urmăriţi penal.

Pe masa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt în prezent aproximativ 10.000 de dosare, sute de funcţionari publici fiind în diverse etape ale urmăririi penale. Campania anticorupţie a dărâmat guvernul Victor Ponta, l-a dat jos pe primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi a provocat demisia fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, notează Bloomberg.

Unul dintre efectele luptei împotriva corupţiei este însă îngheţarea investiţiilor publice. Reprezentantul pentru România al Băncii Europene de Investiţii, Dieter Dumlich, a declarat pentru Bloomberg că Banca a aprobat fonduri de 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură, dar „nu găseşte” funcţionari publici români dispuşi să semneze pentru bani, de frică să nu încalce legea şi să ajungă în vizorul DNA. Toate acestea într-o ţară aflată pe locul 85 din 144 în topul Forumului Economic Mondial privind infrastructura, cu drumuri considerate mai proaste decât în Bangladesh sau Camerun.

Anxietatea din primării şi ministere este confirmată şi de omul de afaceri Ion Ţiriac. Fostul tenismen a renunţat la proiectul construcţiei unui patinoar olimpic în Bucureşti în parteneriat cu Primăria. Ţiriac ar fi adus 2 milioane de euro din investiţie, urmând ca administraţia locală să contribuie cu „un teren din apropierea Primăriei” şi să faciliteze atragerea de fonduri UE. Ţiriac susţine că a pierdut mai mult de doi ani pentru a obţine avizele necesare, pentru ca în final funcţionarii din primărie să evite să-şi asume responsabilitatea.

„Le e frică să şi respire de frică să nu intre în vizorul procurorilor anticorupţie”, spune Ţiriac că a fost semnalul primit de la autorităţi, potrivit Bloomberg.

Desigur, una dintre prinicpalele cauze ale stării deplorabile a infrastructurii din România este deturnarea sistematică banilor publici, care au ajuns în buzunarele politicienilor şi clientelei, comentează pentru Bloomberg Victor Alistar de la Transparency International.

În 2015, doar jumătate din fondurile alocate pentru investiţii publice au fost cheltuite. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a descris anul trecut situaţia drept o „grevă de semnătură” din partea primarilor şi funcţionarilor publici, care se tem să nu încalce vreo lege.

„Orice funcţionar public care aplică corect legea nu are de ce să se teamă”, dă asigurări ministrul Justiţiei, Raluca Prună, citată de Bloomberg.

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...