Manifestaţie la Bruxelles a şoferilor nemulţumiţi de concurenţa colegilor est-europeni

Aproximativ 750 de şoferi s-au adunat marţi, la Bruxelles, la îndemnul Federaţiei Europene a Muncitorilor din Transporturi (ETF) pentru a denunţa "dumpingul social" ca urmare a "concurenţei neloiale" a şoferilor originari din Europa de Est, relatează AFP.
Economica.net - mar, 09 oct. 2012, 19:42
Manifestaţie la Bruxelles a şoferilor nemulţumiţi de concurenţa colegilor est-europeni

Şoferi, originari din nouă ţări europene, între care Polonia, au defilat în „cartierul european” din capitala belgiană, între sediile Parlamentului şi Comisiei Europene.

„Meseria este în tendinţă de a se schimba, există din ce în ce mai puţini salariaţi francezi fiindcă patronii recurg din ce în ce mai mult la şoferii din estul Europei, care câştigă doar 250 de euro pe lună – 700 cu prime – faţă de 2.000 de euro pentru un şofer din Europa de Vest”, denunţa din rândul manifestanţilor Patrice Huart, secretar general al Federaţiei Generale a Transporturilor şi de Echipament (FGTE).

Potrivit lui Huart şi şoferilor care o însoţeau, aceşti şoferi originari din Polonia, Bulgaria şi România trebuie adeseori „să doarmă (…) în cabina lor şi să-şi prepare mâncarea la roţile camionului”. În plus, mulţi dintre ei nu ar respecta timpul de repaus prevăzut de reglementările europene.

„Dar aceşti şoferi (…) sunt exploataţi”, adaugă Jean-Louis Mostaert, un şofer originar din Campagne (nordul Franţei).

„În Belgia, 3.000 de şoferi şi-au pierdut locul de muncă în perioada 2007-2010 din cauza acestei «concurenţe neloiale»”, potrivit lui Robert Parrillo, de la Federaţia Europeană a Transporturilor.

În opinia lui Eduardo Chagas, secretar general al ETF, „situaţia se agravează” în prezent şi progresul s-ar fi văzut deja „dacă regulile europene erau aplicate”.

„Satisfăcut” de mobilizarea pentru această manifestaţie, secretarul general al ETF nu exclude acţiuni mai dure pentru a „atrage atenţia oamenilor” privind problemele din sector.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...