Manifestaţii la cea mai mare uzină de iPhone din China

Ample manifestaţii au izbucnit miercuri la cea mai mare uzină de telefoane iPhone din lume, aflată în China, în proprietatea subcontractorului taiwanez Foxconn, indică imagini difuzate pe reţelele sociale Weibo şi Twitter, relatează AFP şi Reuters.
AGERPRES - mie, 23 nov. 2022, 09:46
Manifestaţii la cea mai mare uzină de iPhone din China

Imaginile arată între altele o mulţime de lucrători care defilează în lumina zilei pe o stradă, unii dintre ei înfruntând un şir de persoane îmbrăcate în combinezoane albe de protecţie integrală şi membri ai forţelor de ordine.

Uzina se află la Zhengzhou, în provincia centrală Henan.

Un extras dintr-o filmare difuzată în direct în cursul nopţii arată câteva zeci de muncitori care strigă „Să ne apărăm drepturile!” în faţa unui dispozitiv de poliţie şi o maşină de poliţie cu girofarul aprins. „Daţi-ne salariile!”, scandează alţii.

În alte imagini se vede cum un muncitor instalează o barieră metalică, în timp ce autorul filmării strigă: „(Ei) trag!” şi „bombe lacrimogene!”.

În fine, o fotografie realizată ziua a surprins resturile carbonizate ale unei porţi aparent incendiate în cursul nopţii.

Cuvântul-cheie #RevolteFoxconn părea cenzurat, miercuri la prânz (ora locală), pe reţelele sociale chineze, dar unele mesaje făcând referire la manifestaţii au rămas online.

Foxconn, principalul subcontractor al Apple, s-a confruntat în ultimele luni cu o înmulţire a cazurilor de COVID-19 la complexul din Zhengzhou, unde lucrează peste 200.000 de salariaţi, majoritatea găzduiţi în complex. Grupul a decis izolarea acestuia, cu muncitorii înăuntru, dar câteva sute dintre ei s-au panicat şi au fugit.

Mai mulţi foşti lucrători s-au plâns de insuficienţa mâncării şi de regulile stricte de carantină, iar alţii au spus, în transmisii live pe reţelele sociale, că protestează pentru că au fost informaţi că-şi vor primi bonusurile mai târziu decât li se promisese iniţial. „Foxconn nu-şi tratează niciodată oamenii ca pe nişte oameni”, declară unul dintre ei.

Foxconn nu a răspuns deocamdată la solicitarea de comentarii a AFP şi Reuters.

Grupul taiwanez este cel mai mare angajator din sectorul privat din China, cu peste un milion de salariaţi în toată ţara, în circa treizeci de fabrici şi institute de cercetare.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...