Marc Rich, părintele speculaţiilor cu petrol, a murit în Elveţia la vârsta de 78 de ani

Marc Rich, cunoscut pentru inventarea pieţei spot cu petrol şi urmărit de guvernul SUA timp de 17 ani, a murit în urma unui accident vascular cerebral într-un spital din Elveţia, la vârsta de 78 de ani.
Economica.net - mie, 26 iun. 2013, 12:33
Marc Rich, părintele speculaţiilor cu petrol, a murit în Elveţia la vârsta de 78 de ani

Omul de afaceri, amator de cravate extravagante şi trabucuri cubaneze, şi-a câştigat renumele în anii ’60-’70 în SUA, punând bazele pieţei tranzacţiilor spot cu petrol, în pofida opoziţiei marilor grupuri petroliere.

Mai târziu, în anii ’80, Rich a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi infractori economici din istoria Statelor Unite, fiind acuzat de numeroase încălcări ale legii şi urmărit de guvern timp de 17 ani.

Rich a fugit din SUA în Elveţia în 1983, cu numai câteva ore înainte ca autorităţile să declanşeze urmărirea penală împotriva sa pentru peste 50 de capete de acuzare, vizând infracţiuni de fraudă, înşelătorie, afaceri cu Iranul în perioada de embargo economic şi evaziune fiscală de peste 48 milioane de dolari.

Acuzaţiile sunt legate de o serie de tranzacţii cu petrol care au zguduit industria la începutul anilor ’80.

După ce a fugit din Statele Unite, Marc Rich a fondat în Elveţia compania de trading cu petrol şi alte resurse minerale care a devenit mai târziu gigantul Glencore Xstrata, cel mai mare trader din lume la ora actuală.

Marc Rich şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia şi a fost graţiat de preşedintele Bill Clinton în 2001, în ultima zi a mandatului la Casa Albă.

Clinton a considerat că astfel de cazuri ar trebui rezolvate în tribunale civile şi a invocat mai multe solicitări de clemenţă venite din partea unor oficiali israelieni, inclusiv Ehud Barak, premierul de la acea dată, potrivit Financial Times.

Opozanţii lui Clinton au adus în discuţie donaţiile generoase oferite de Denise Eisenberg, soţia de atunci a lui Rich, către Partidul Democrat din SUA şi către Biblioteca înfiinţată de preşedinte, care îi poartă numele.

Rich a murit miercuri dimineaţă într-un spital aflat în apropierea locuinţei sale din Lucerna, Elveţia, a declarat purtătorul său de cuvânt, Chrstian Koenig. Averea sa a fost estimată anul trecut de Forbes la 2,5 miliarde de dolari.

„Marc Rich a murit în Lucerna, într-un spital, în urma unui accident vascular cerebral”, a afirmat Koenig.

Rich va fi înmormântat joi la Tel Aviv.

Marc Rich s-a născut în 1934 la Anvers, Belgia, şi şi-a început cariera la în anii ’70, la traderul de metale Philipp Brothers.

În perioada 1973-1974, în timpul embargoului petrolier impus de statele arabe, Rich a reuşit să evite restricţiile şi a cumpărat petrol ieftin din Iran, pe care l-a vândut la un preţ aproape dublu companiilor americane aflate în criză de materie primă. Rich a lucrat drept intermediar pentru petrolul iranian timp de peste 15 ani atât înainte, cât şi după Revoluţia Islamică din 1979.

Rich şi-a divesificat afacerile în anii ’80. În 1981, el a preluat studiourile 20th Century Fox împreună cu industriaşul Marvin Davis. După fuga în Elveţia, Davis a vândut acţiunile lui Rich magnatului media Rupert Murdoch, pentru 250 milioane de dolari.

Rich a divorţat de Denise Eisenberg în 1996, după o căsnicie de 30 de ani, şi are două fiice, Ilona Schachter-Rich şi Danielle Kilstock Rich.

Marc Rich a înfiinţat mai multe fundaţii şi a beneficiat de onoruri pentru implicarea în activităţi caritabile, inclusiv doctorate onorifice de la universităţile Bar-Ilan, Ben-Gurion şi Tel Aviv.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, faţă de o expansiune de 4,9% previzionată în ...
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării ...
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă nu vor fi luate măsuri
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă ...
Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, faţă de anul trecut, dacă nu se iau măsuri, a afirmat, ...