Marea Britanie a anunţat şase noi teste pozitive în scandalul cărnii de cal

Agenţia britanică pentru siguranţă alimentară (FSA) a anunţat vineri că şase noi produse din 1.133 testate conţineau carne de cal, în timp ce grupul francez Sodexo a retras din ţară toate produsele congelate pe bază de vită, iar Iglo a retras produse din patru ţări europene, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 23 feb. 2013, 15:35
Marea Britanie a anunţat şase noi teste pozitive în scandalul cărnii de cal

În total, incluzând testele ale căror rezultate au fost deja anunţate săptămâna trecută, FSA a înregistrat 35 de rezultate pozitive din cele 3.634 de eşantioane testate până în prezent în Marea Britanie.

Potrivit autorităţilor, distribuitorii au procedat la efectuarea a „aproape 90% dintre teste”, în timp ce producătorii, furnizorii de carne şi angrosiştii au efectuat „aproape 80% dintre teste” asupra produselor pe bază de carne de vită.

„Majoritatea zdrobitoare a rezultatelor – peste 99% – testelor efectuate este negativă în privinţa prezenţei a peste 1% carne de cal, lucru care reprezintă o uşurare pentru consumatori”, scrie FSA într-un comunicat publicat pe site-ul său.

„Niciun eşantion testat pozitiv în privinţa prezenţei ADN-ului de cal nu a relevat prezenţa fenilbutazonei”, un calmant ce face carnea de cal improprie consumului, a adăugat agenţia.

Cele şase produse noi ce conţin carne de cal sunt lasagna, spaghete bologneze, burgeri şi carne tocată distribuite în supermarketurile Tesco, Co-operative, Aldi şi Asda de către grupul de restauraţie colectivă Sodexo, grupul de pub-uri şi hoteluri Whitbread, producătorul de produse congelate Findus şi producătorul de carne Rangeland.

FSA a mai anunţat că alte două teste pozitive cu ADN de cal au fost înregistrate de către profesionişti din sector, dar că ele rezultau din analize anterioare efectuate în cadrul campaniei oficiale de testare.

Produsele vizate sunt burgeri etichetaţi sută la sută Beef Aberdeen Angus aparţinând angosistului Makro şi diverse produse pe bază de carne de vită ale producătorului de burgeri The Burger Manufacturing Company.

Rezultatele FSA au determinat grupul francez de restauraţie colectivă şi servicii pentru întreprinderi Sodexo să anunţe că a hotărât să retragă toate semipreparatele congelate din carne de vită din Marea Britanie, deoarece unul dintre produsele sale conţinea carne de cal.

Această decizie intervine după descoperirea de carne de cal într-un produs etichetat ca fiind din carne de vită.

Potrivit Sodexo, „singurul răspuns adecvat era de a retrage nu doar acest produs, ci toate produsele congelate din carne de vită”. Grupul va reintroduce la vânzare aceste produse doar după ce testele de laborator vor dovedi că acestea conţineau numai vită.

Grupul de produse congelate Iglo a anunţat, la rândul său, retragerea „cu titlul de măsură de precauţie” a mai multor produse în Belgia, Irlanda, Marea Britanie şi Olanda, după descoperirea de carne de cal în chili con carne produs de un furnizor belgian.

Un scandal vast afectează de câteva săptămâni industria agroalimentară europeană, după descoperirea de carne de cal în lasagna prezentată ca fiind din carne de vită în Marea Britanie.

Numeroase semipreparate au fost retrase de la vânzare în aproximativ 15 ţări din Europa, dar şi la Hong Kong.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care anexarea "ilegală" de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk,......
Autonom intră pe piața asigurărilor din România alături de compania grecească Hellas Direct
Autonom intră pe piața asigurărilor din România alături de compania grecească Hellas Direct
Autonom Protect, divizia de servicii pentru piața de asigurări a Grupului Autonom, a încheiat un parteneriat de distribuție ...
Pepco ajunge la o rețea de 400 de magazine în România. Cel mai recent deschis a fost inaugurat în București
Pepco ajunge la o rețea de 400 de magazine în România. Cel mai recent deschis a fost inaugurat în București
Retailerul polonez Pepco a deschis astăzi, 30 septembrie, magazinul cu numărul 400, la București, a anunțat compania.
Virgil Popescu: „Am ajuns la un acord privind noi măsuri în energie”. S-a decis supraimpozitarea companiilor din energie și reducerea obligatorie a consumului în orele de vârf, cu 5%
Virgil Popescu: „Am ajuns la un acord privind noi măsuri în energie”. S-a decis supraimpozitarea companiilor din energie ...
Miniştrii energiei din ţările europene au ajuns, vineri, la un acord politic privind o serie de noi măsuri care vor fi ...