Marea Britanie a anunţat şase noi teste pozitive în scandalul cărnii de cal

Agenţia britanică pentru siguranţă alimentară (FSA) a anunţat vineri că şase noi produse din 1.133 testate conţineau carne de cal, în timp ce grupul francez Sodexo a retras din ţară toate produsele congelate pe bază de vită, iar Iglo a retras produse din patru ţări europene, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 23 feb. 2013, 15:35
Marea Britanie a anunţat şase noi teste pozitive în scandalul cărnii de cal

În total, incluzând testele ale căror rezultate au fost deja anunţate săptămâna trecută, FSA a înregistrat 35 de rezultate pozitive din cele 3.634 de eşantioane testate până în prezent în Marea Britanie.

Potrivit autorităţilor, distribuitorii au procedat la efectuarea a „aproape 90% dintre teste”, în timp ce producătorii, furnizorii de carne şi angrosiştii au efectuat „aproape 80% dintre teste” asupra produselor pe bază de carne de vită.

„Majoritatea zdrobitoare a rezultatelor – peste 99% – testelor efectuate este negativă în privinţa prezenţei a peste 1% carne de cal, lucru care reprezintă o uşurare pentru consumatori”, scrie FSA într-un comunicat publicat pe site-ul său.

„Niciun eşantion testat pozitiv în privinţa prezenţei ADN-ului de cal nu a relevat prezenţa fenilbutazonei”, un calmant ce face carnea de cal improprie consumului, a adăugat agenţia.

Cele şase produse noi ce conţin carne de cal sunt lasagna, spaghete bologneze, burgeri şi carne tocată distribuite în supermarketurile Tesco, Co-operative, Aldi şi Asda de către grupul de restauraţie colectivă Sodexo, grupul de pub-uri şi hoteluri Whitbread, producătorul de produse congelate Findus şi producătorul de carne Rangeland.

FSA a mai anunţat că alte două teste pozitive cu ADN de cal au fost înregistrate de către profesionişti din sector, dar că ele rezultau din analize anterioare efectuate în cadrul campaniei oficiale de testare.

Produsele vizate sunt burgeri etichetaţi sută la sută Beef Aberdeen Angus aparţinând angosistului Makro şi diverse produse pe bază de carne de vită ale producătorului de burgeri The Burger Manufacturing Company.

Rezultatele FSA au determinat grupul francez de restauraţie colectivă şi servicii pentru întreprinderi Sodexo să anunţe că a hotărât să retragă toate semipreparatele congelate din carne de vită din Marea Britanie, deoarece unul dintre produsele sale conţinea carne de cal.

Această decizie intervine după descoperirea de carne de cal într-un produs etichetat ca fiind din carne de vită.

Potrivit Sodexo, „singurul răspuns adecvat era de a retrage nu doar acest produs, ci toate produsele congelate din carne de vită”. Grupul va reintroduce la vânzare aceste produse doar după ce testele de laborator vor dovedi că acestea conţineau numai vită.

Grupul de produse congelate Iglo a anunţat, la rândul său, retragerea „cu titlul de măsură de precauţie” a mai multor produse în Belgia, Irlanda, Marea Britanie şi Olanda, după descoperirea de carne de cal în chili con carne produs de un furnizor belgian.

Un scandal vast afectează de câteva săptămâni industria agroalimentară europeană, după descoperirea de carne de cal în lasagna prezentată ca fiind din carne de vită în Marea Britanie.

Numeroase semipreparate au fost retrase de la vânzare în aproximativ 15 ţări din Europa, dar şi la Hong Kong.

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în spaţiul de liberă......
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei ...
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat ...
În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost ...