Marea Britanie: Anchetă judiciară asupra morţii lui Berezovski

Autorităţile britanice vor deschide joi o anchetă judiciară asupra morţii miliardarului rus Boris Berezovski (67 de ani), găsit sâmbătă fără suflare în reşedinţa sa din apropiere de Londra, a anunţat marţi poliţia, potrivit AFP.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 21:44
Marea Britanie: Anchetă judiciară asupra morţii lui Berezovski

Rezultatul autopsiei, făcut public luni seară, a indicat drept cauză probabilă a decesului spânzurarea.

Alte teste, inclusiv toxicologice, urmează încă a fi efectuate, dar rezultatele nu vor fi cunoscute mai devreme de câteva săptămâni.

O audiere va începe joi, la ora 09:15 locală şi GMT, la Windsor 40 km vest de Londra, a precizat poliţia, într-un comunicat de presă.

Acest tip de anchetă („inquest”) are ca scop stabilirea circumstanţelor exacte ale unui deces survenit prin violenţă sau în mod inexplicabil. Purtată în paralel cu ancheta de poliţie, ea nu vizează să stabilească responsabilităţi penale sau civile şi nu este urmată printr-un proces.

Boris Berezovski, eminenţă cenuşie a ex-preşedintelui rus Boris Elţin şi fost apropiat al lui Vladimir Putin, devenit opozant al acestuia, a fost găsit sâmbătă după-amiaza fără suflare pe podeaua sălii de baie din reşedinţa de la Ascot.

Luni, poliţia britanică a declarat din nou că nu există deocamdată nicio dovadă de „implicare a unei terţe persoane” în moartea lui Berezovski, care a dat naştere unor suspiciuni de asasinat.

O echipă de experţi nu a depistat nicio urmă de substanţe suspecte în locuinţa miliardarului, dar aceste teste vor continua pe proprietate timp de mai multe zile.

Unii apropiaţi ai lui Boris Berezovski – exilat din 2003 la Londra – au vorbit despre starea sa de depresivă, în timp ce alţii au exclus varianta sinuciderii.

La rândul său, presa rusă a evocat numeroase ipoteze, de la asasinat până la o înscenare, demonstrând un oarecare scepticism faţă de o posibilă sinucidere prin spânzurare.

Potrivit agenţiei RIA Novosti, primele concluzii ale anchetei „nu au adus clarificări, ci au ridicat şi mai multe întrebări”, iar poliţia britanică nu a oferit informaţii despre modul în care ar fi putut să se spânzure Berezovski.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...