Marea Britanie cere aliaţilor NATO să combată mai bine atacurile cibernetice din partea Rusiei

Economica.net
23 05. 2019
cyber_warfare_russia_nato_905700_45535600

„Estimăm că serviciile de informaţii ruse ţintesc infrastructuri naţionale esenţiale pentru a găsi lacune” urmează să afirme Jeremy Hunt în cadrul unei conferinţe dedicate apărării cibernetice organizată la Londra, cu participarea ambasadorilor Alianţei Nord-Atlantice şi a secretarului general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, conform unor fragmente din intervenţia sa, distribuite înaintea începerii evenimentului.

Potrivit şefului diplomaţiei britanice, „în cursul ultimelor 18 luni, Centrul naţional al securităţii cibernetice a transmis informaţii la 16 aliaţi NATO, dar şi altor state din afara Alianţei, despre activităţile cibernetice ale Rusiei în ţările lor”.

Menţionând încercările Moscovei de a se amesteca în alegerile din Ucraina şi SUA, ministrul britanic de externe explică că orice încercare de acest gen „încalcă dreptul internaţional şi justifică un răspuns proporţional”.

„Dispunem împreună de opţiuni pentru a reacţiona la atacurile ce intră sub incidenţa articolului 5″, consideră Jeremy Hunt, făcând referire la articolul din Tratatul NATO care prevede că, în caz de atac asupra unui stat membru, toate celelalte îi vin în ajutor.”Ar trebui să fim pregătiţi să le utilizăm”, adaugă oficialul britanic.

Marea Britanie a acuzat în octombrie Rusia că se află la originea principalelor atacuri cibernetice mondiale din ultimii ani, cum ar fi cele împotriva Partidului Democrat din SUA, a Agenţiei mondiale anti-dopping sau a aeroportului Odessa din Ucraina.