Marea Britanie: Conservatorii se tem că aproape 1,5 milioane de străini ar putea vota la referendumul privind rămânerea în UE

Economica.net
17 05. 2015
marea_britanie_ue_987654_10380400

Miniştrii conservatori au fost abordaţi în privat de parlamentari eurosceptici care sunt îngrijoraţi că David Cameron ar putea da înapoi de la promisiunea făcută britanicilor de a le oferi un cuvânt de spus în ceea ce priveşte viitorul Marii Britanii în Europa deoarece el şi-ar dori ca Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană. Disputa are legătură cu registrul electoral care urmează să fie folosit la referendumul programat pentru sfârşitul lui 2017, scrie Agerpres.

Guvernul a anunţat că va decide asupra celor care au drept de vot la plebiscit atunci când va publica Legea referendumului privind UE, aşteptată pentru următoarele luni. Parlamentarii conservatori care se opun rămânerii Marii Britanii în UE doresc ca la referendum să fie folosit registrul electoral utilizat pentru alegerile generale, la care să se adauge posibilitatea ca membrii Camerei Lorzilor să poată vota.

Însă ei se tem că executivul ar putea permite folosirea unui registru electoral distinct, folosit de pildă la alegerile pentru consiliile locale sau pentru Parlamentul European. Acest registru permite unui număr de 1,5 milioane de cetăţeni ai altor ţări din UE care trăiesc pe teritoriul Marii Britanii să voteze la alegerile locale şi europene.

În registrul electoral pentru Westminster (parlamentul britanic) sunt înregistraţi 45,3 milioane de alegători, în timp ce în registrul electoral pentru alegerile locale şi europene sunt înregistraţi 46,8 milioane de alegători. Dacă lupta între cei care vor să rămână în UE şi cei care vor să părăsească blocul comunitar va fi strânsă, atunci voturile cetăţenilor din alte ţări ale UE care locuiesc pe teritoriul Marii Britanii ar putea fi decisive, explică Daily Telegraph.

În privat, surse guvernamentale au indicat că se aşteaptă ca ‘punctul de plecare’ al Legii referendumului privind UE să fie registrul electoral folosit pentru alegerea reprezentanţilor în Westminster, care îi exclude pe cetăţenii străini. Chiar şi aşa, parlamentarii eurosceptici se tem că liber-democraţii din Camera Lorzilor, conservatorii pro-UE şi Partidul Laburist, care se opune organizării referendumului, şi-ar putea uni forţele în încercarea de a înclina balanţa în favoarea unui vot care să permită rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.