Marea Britanie: Economia a crescut neaşteptat în trimestrul doi

Economia britanică a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul doi din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele revizuite publicate vineri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), după ce iniţial se anunţase un declin de 0,1%, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 30 sept. 2022, 11:50
Marea Britanie: Economia a crescut neaşteptat în trimestrul doi

Totuşi, PIB-ul Regatului Unit încă este sub nivelul de dinaintea pandemiei, contrar previziunilor iniţiale privind redresarea completă. În primele trei luni din 2022, economia britanică a înregistrat un avans de 0,8%, faţă de trimestrul patru din 2021, scrie Agerpres.

„Nivelul real al PIB-ului este acum estimat ca fiind cu 0,2% mai scăzut decât cel de dinaintea pandemiei, în trimestrul patru din 2019, în urma revizuirii în scădere a precedentei estimări, ce indica un nivel de 0,6% peste cel de dinaintea pandemiei”, se arată în comunicatul ONS.

De asemenea, ONS estimează că în 2021, anul în care pandemia a lovit Marea Britanie, economia s-a contractat cu 11%, faţă de prognoza iniţială, ce indica un declin de 9,8%.

Samuel Tombs, economist la Pantheon Macroeconomics, apreciază că noile date sugerează că problemele care au afectat creşterea economiei britanice în urma pandemiei şi a efectelor Brexitului au fost mai mari decât s-a crezut iniţial. Acesta a adăugat: „Aceste revizuiri vor determina organismul public de previziune bugetară OBR să înrăutăţească din nou previziunile privind evoluţia economiei britanice”.

În schimb, deficitul de cont curent a fost de 33,8 miliarde de lire sterline (37,60 miliarde de dolari), în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un deficit de 44 miliarde de lire sterline. În primul trimestru din 2022, deficitul s-a situat la nivelul record de 43,9 miliarde de lire sterline.

În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o creştere de 4,4% în trimestrul doi din 2022, după ce iniţial se anunţase un avans de doar 2,9%. Totuşi, este un declin semnificativ faţă de expansiunea de 8,7% din primele trei luni din 2022.

Ministrul britanic de Finanţe, Kwasi Kwarteng, a prezentat săptămâna trecută un plan care prevede reducerea taxelor şi o creştere a împrumuturilor, estimând că aceste costuri ridicate vor fi compensate de dublarea ritmului de creştere economică. În acelaşi timp, Guvernul de la Londra a anunţat că va subvenţiona facturile la energie pentru gospodării şi firme cu o valoare de 60 de miliarde de lire sterline (64 de miliarde de dolari) numai în următoarele şase luni.

Aceste propuneri au dus la prăbuşirea cursul de schimb al lirei sterline până la un minim istoric de 1,03 dolari. Turbulenţele de pe pieţele financiare pun presiune asupra ministrului Finanţelor să îşi reevalueze politica fiscală care a provocat un colaps al valorii activelor britanice în ultimele zile.

Kwasi Kwarteng a încercat să atenueze turbulenţele de pe pieţele financiare spunându-le bancherilor că Executivul se angajează să respecte disciplina fiscală şi colaborează strâns cu Banca Angliei şi organismul public de previziune bugetară OBR.

De asemenea, economistul şef de la Banca Angliei, Huw Pill, a declarat că este posibil ca banca centrală să decidă o majorare „semnificativă” de dobândă la reuniunea sa din luna noiembrie, adăugând că turbulenţele de pe pieţele financiare au un impact serios asupra economiei şi vor fi luate în calcul în următoarele previziuni elaborate de Banca Angliei.

Te-ar mai putea interesa și
Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 10,89% în trimestrul trei
Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 10,89% în trimestrul trei
Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 10,89% în al treilea trimestru, comparativ cu perioada similară a......
Ruşii au folosit aproximativ 70 de rachete de croazieră în noile atacuri din Ucraina
Ruşii au folosit aproximativ 70 de rachete de croazieră în noile atacuri din Ucraina
Armata rusă a folosit luni aproape 70 de rachete de croazieră în noul val de atacuri asupra unor ţinte din Ucraina, potrivit ...
IEA: Capacităţile globale de energie regenerabilă se vor dubla în următorii cinci ani
IEA: Capacităţile globale de energie regenerabilă se vor dubla în următorii cinci ani
Capacităţile globale pentru producţia de electricitate din surse regenerabile ar urma să se dubleze în următorii cinci ...
Balcanii de Vest ar putea deveni o nouă cale de aprovizionare cu energie pentru Europa – Varhelyi
Balcanii de Vest ar putea deveni o nouă cale de aprovizionare cu energie pentru Europa – Varhelyi
Balcanii de Vest ar putea deveni o "nouă poartă energetică" a Europei, o regiune prin care UE ar putea avea aprovizionare ...