Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a livra arme opoziţiei siriene

Premierul britanic David Cameron a confirmat marţi că ţara sa ar putea renunţa la embargoul UE în curs, furnizând arme opoziţiei siriene pentru a contribui la plecarea lui Bashar al-Assad, relatează AFP.
Economica.net - mie, 13 mart. 2013, 07:52
Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a livra arme opoziţiei siriene

Cu ocazia unei audieri în faţa unei comisii parlamentare la Londra, liderul guvernului britanic a declarat că ar prefera să acţioneze solidar, în cadrul unei „abordări europene”, în materie de ridicarea embargoului asupra armelor pentru opoziţie.

„Nu am luat încă decizia” de a livra arme, însă dacă Uniunea Europeană – divizată asupra problemei – ar renunţa la înarmarea opoziţiei siriene, „nu ar fi imposibil să procedăm aşa cum considerăm că ar fi bine”, a declarat acesta.

„Este posibil. Suntem încă o ţară independentă, putem să avem o politică externă independentă”, a insistat acesta.

„Dacă, de exemplu, vom considera că este potrivit să trecem la acţiune pentru a contribui la schimbare în Siria, pentru a ajuta la încetarea acestei băi de sânge groaznice şi dacă vom considera că partenerii noştri europeni ne împiedică, vom fi nevoiţi să ne revizuim abordarea”.

Luna trecută, miniştrii Afacerilor Externe ai Uniunii Europene, divizaţi asupra fundamentării menţinerii embargoului, au relaxat condiţiile acestuia autorizând livrarea către opoziţie a materialelor nonletale. Londra a anunţat la scurt timp după, că va trimite vehicule şi veste antiglonţ rebelilor.

Ca şi Londra, Paris sau Roma iau în considerare livrarea de arme opoziţiei, însă mai multe state printre care Germania ezită să facă pasul.

Conflictul din Siria s-a soldat, conform ONU, cu peste 70.000 de morţi de la declanşarea acestuia în martie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...