Marea Britanie încasează 2,3 miliarde lire la licitaţia 4G, cu o treime sub suma ţintită

Guvernul britanic a finalizat miercuri licitaţia pentru frecvenţele de telecomunicaţii 4G, prin care a atras 2,3 miliarde lire sterline (2,6 miliarde euro), cu 1,2 miliarde lire mai puţin decât suma ţintită de Trezorerie, potrivit Guardian.
Economica.net - mie, 20 feb. 2013, 13:37
Marea Britanie încasează 2,3 miliarde lire la licitaţia 4G, cu o treime sub suma ţintită

Ministrul Finanţelor George Osborne spera să obţină la bugetul de stat cel puţin 3,5 miliarde lire sterline prin vânzarea accesului la spectrul de comunicaţii de mare viteză 4G către companiile telecom. Trezoreria a inclus în toamna anului trecut suma în veniturile prognozate pentru acest an pentru a argumenta promisiunea că împrumuturile contractate de stat nu vor creşte în anul financiar 2013, decizie controversată la acea dată.

În anul 2000, licitaţia pentru frecvenţele 3G, cele mai larg răspândite în prezent, a atras 22,5 miliarde lire sterline.

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, Ofcom, estimează însă că intrarea în exploatare a noului standard 4G ar putea aduce o contribuţie de 20 miliarde lire sterline (22,8 miliarde euro) economiei britanice în următorii 10 ani.

Analiştii consideră că rezultatul licitaţiei este pozitiv pentru ambele părţi.

„În pofida zgomotului generat în jurul licitaţiei 4G din Marea Britanie, ceea ce nu se aude nicăieri este zgomotul dopurilor de şampanie care pocnesc la Trezorerie. În privinţa operatorilor, probabil că răsuflă uşuraţi din moment ce suma plătită este de câteva ori mai mică decât cele 22,5 miliarde lire pe care au fost nevoiţi să le cedeze în perioada de licenţiere a serviciilor 3G”, comentează Matthew Howett, analist specializat în telecomunicaţii la Ovum, citat de Guardian.

Fiecare dintre cei 4 mari operatori de telefonie mobilă din Marea Britanie, respectiv Everything Everywhere, O2, Three şi Vodafone, şi-au asigurat accesul la spectrul 4G în urma licitaţiei.

Cea de-a cincea companie câştigătoare a fost BT Group, care nu va lansa servicii de telefonie mobilă pe frecvenţele câştigate, ci le va utiliza pentru conexiuni wireless în anumite locaţii fixe. La licitaţie au participat 7 companii.

Vodafone a plătit cea mai mare sumă, de 791 milioane lire, urmată de Everything Everywhere, cu 589 milioane lire, respectiv O2 cu 550 milioane lire.

Suplimentar, O2 şi-a asumat obligaţia de a extinde acoperirea 4G pentru cel puţin 98% din zonele populate ale Marii Britanii şi de a asigura accesul la semnal pentru 95% din populaţia Angliei, Irlandei de Nord, Scoţiei şi Ţării Galilor.

Three, cel mai nou si mai puţin profitabil operator de pe piaţă, va plăti doar 225 milioane de lire, primind tratament preferenţial de la Ofcom în interesul concurenţei. Autoritatea de reglementare a dorit să existe cel puţin patru reţele 4G în urma licitaţiei.

Câştigătorii licitaţiei trebuie să plătească sumele angajate până joi, iar serviciile 4G ar trebui să fie lansate comercial la începutul verii.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...