Marea Britanie: Încetinirea creşterii salariilor nu va fi suficientă pentru ca Banca Angliei să reducă dobânzile – ONS

Creşterea salariilor în Marea Britanie a încetinit semnificativ în perioada august - octombrie 2023, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), dar încă este la un nivel ridicat pentru ca Banca Angliei (BoE) să reducă curând dobânzile, transmit Reuters şi BBC.
AGERPRES - mar, 12 dec. 2023, 12:38
Marea Britanie: Încetinirea creşterii salariilor nu va fi suficientă pentru ca Banca Angliei să reducă dobânzile - ONS

Excluzând bonusurile, câştigurile au crescut în ritm anual cu 7,3%, faţă de un avans de 7,8% din perioada iulie – septembrie 2023, sub aşteptările analiştilor. Este cea mai severă încetinire din noiembrie 2021, arată datele ONS. Incluzând bonusurile, salariile au crescut în ritm anual cu 7,2%, faţă de un avans de 8% din perioada iulie – septembrie 2023, scrie Agerpres.

„Deşi creşterea anuală a salariilor rămâne ridicată în termeni cash, există indicii că presiunea salarială se atenuează per ansamblu”, a explicat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

Economia britanică stagnează şi unii analişti avertizează că ar putea intra în recesiune în următoarele luni. Dar mulţi angajatori nu reuşesc să facă rost de personal, după problemele cu forţa de muncă din pandemie şi a restricţiilor post-Brexit privind muncitorii din Uniunea Europeană.

Încetinirea creşterii salariilor vine după ce, în vară, s-a înregistrat un nivel de vârf, de 7,9%, cel mai ridicat de când ONS a început publicarea datelor, în 2001.

Banca Angliei este îngrijorată că majorarea câştigurilor, în special în sectorul privat, încă este prea puternică pentru a readuce inflaţia la ţinta sa de 2%, chiar dacă economia britanică stagnează.

În perioada august – octombrie 2023, salariile, excluzând bonusurile, au crescut cu doar 7,3% în sectorul privat, faţă de un avans de 7,9% din perioada iulie – septembrie 2023.

Deşi inflaţia a scăzut de la nivelul de vârf de 11,1% în octombrie 2022, încă este la un nivel mai mult decât dublu, 4,6%, faţă de ţinta BoE.

Datele ONS arată că rata şomajului s-a menţinut la 4,2% perioada iulie – septembrie 2023, iar numărul de angajaţi a urcat cu 50.000.

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 45.000, la 949.000, în perioada septembrie – noiembrie 2023. Este a 17-a lună de declin consecutiv al numărului locurilor de muncă vacante.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...