Marea Britanie – Încetinirea creşterii salariilor nu va fi suficientă pentru ca Banca Angliei să reducă dobânzile

Creşterea salariilor în Marea Britanie a încetinit mai mult decât se estima în trimestrul patru din 2023, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), dar nu este suficient pentru ca Banca Angliei (BoE) să scadă curând dobânzile, transmit Reuters şi Bloomberg.
AGERPRES - mar, 13 feb. 2024, 13:04
Marea Britanie - Încetinirea creşterii salariilor nu va fi suficientă pentru ca Banca Angliei să reducă dobânzile

Excluzând bonusurile, câştigurile au crescut în ritm anual cu 6,2%, faţă de un avans de 6,7% în perioada septembrie – noiembrie 2023, sub aşteptările analiştilor. Este cel mai lent ritm de creştere începând din perioada august – octombrie 2022 , arată datele ONS. Salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au crescut cu 1,9%, scrie Agerpres.

Datele sugerează că înăsprirea pieţei forţei de muncă nu este suficientă pentru a-i mulţumi pe oficialii îngrijoraţi de ameninţarea unei spirale a salariilor şi preţurilor.

Analiştii se aşteaptă ca în primăvară rata inflaţiei să atingă ţinta de 2%, dar Banca Angliei să menţină cel puţin până în iunie dobânzile la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.

Rata şomajului în trimestrul patru din 2023 s-a situat la 3,8%, sub estimări, şi în scădere de la un nivel de 3,9% în perioada septembrie – noiembrie 2023. Este cel mai scăzut nivel din perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 26.000, la 932.000 în perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024. Este a 19-a lună de declin consecutiv al numărului locurilor de muncă vacante.

Te-ar mai putea interesa și
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Directorul general al grupului german de inginerie Bosch, Stefan Hartung crede că va fi nevoie de vehicule echipate cu motoare pe combustie timp de cel puţin 35 de ani, până când va putea fi......
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, ...
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere ...
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu ...