Marea Britanie: Modificări în sistemul de stabilire a LIBOR pentru evitarea manipulării dobânzii

Asociaţia bancherilor britanici BBA a decis modificarea sistemului de stabilire a dobânzii interbancare LIBOR, de referinţă în sistemul financiar mondial, pentru evitarea manipulărilor, în urma unui scandal internaţional de amploare izbucnit anul trecut, relatează AFP.
Economica.net - mie, 12 iun. 2013, 12:58
Marea Britanie: Modificări în sistemul de stabilire a LIBOR pentru evitarea manipulării dobânzii

Dobânzile anunţate de băncile membre în comitetul de stabilire a LIBOR, care sunt publicate în fiecare zi, vor fi făcute publice doar o dată la trei luni, pentru a evita posibilitatatea manipulării, a explicat BBA.

Bancherii nu vor mai putea cunoaşte dobânzile anunţate de băncile concurente şi nu îşi vor mai putea ajusta dobânzile în consecinţă.

Dobânzile vor fi stabilitate în continuare zilnic.

Anchetele autorităţilor de reglementare au scos la iveală cum au influenţat băncile dobânzile, în beneficiul propriu, sau pentru a face să pară că sunt mai solide.

Cu aceste schimbări, care vor intra în vigoare în luna iulie, BBA ţine cont de una dintre principalele recomandări făcute într-un raport realizat de Martin Wheatley, în prezent directorul general al noii Autorităţi britanice pentru conduită financiară, la comanda guvernului.

„Refacerea încrederii în dobânda LIBOR este o prioritate absolută pentru BBA şi vom colabora cu autorităţile de reglementare şi guvernul pentru a pune în practică reformele necesare”, a declarat Anthony Browne, director general al BBA.

Anunţarea modificărilor a avut loc în timp ce o sursă aproapiată situaţiei a declarat că autorităţile de la Bruxelles vor ca supravegherea LIBOR să fie transferată autorităţii europene de reglementare a pieţei financiare (ESMA) de la Paris, propunere care nu este bine văzută la Londra.

Autorităţile de reglementare la nivel global caută alternative la LIBOR, după ce autorităţile din Statele Unite şi Marea Britanie au descoperit că anumite bănci importante au conspirat pentru a manipula dobânzile.

Royal Bank of Scotland şi Barclays (Marea Britanie) şi UBS (Elveţia) au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari pentru astfel de nereguli, iar ancheta continuă la peste 10 instituţii financiare.

Propunerile CE vor acorda autorităţilor de reglementare şi prerogativa de a forţa băncile să participe la comisii care vor furniza informaţii necesare pentru stabilirea indicilor importanţi de dobândă, potrivit proiectului.

Comisia vrea stabilirea unor reguli de bună guvernanţă pentru a asigura un nivel mai ridicat de transparenţă, a limita conflictele de interese şi a garanta reprezentativitatea indicilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...