Marea Britanie oferă studenților acces la programul de burse Turing în locul celui european Erasmus

12 03. 2021
boris_johnson_masca_14079900

Bugetul alocat este de 110 milioane de lire sterline (128 de milioane de euro).

Noul program, numit după celebrul matematician britanic Alan Turing, are rolul de a ajuta 35.000 de studenţi „din toate categoriile de venituri şi din întreaga ţară să beneficieze de posibilităţi fantastice de educaţie în ţările dorite”, a comunicat premierul Boris Johnson.

El a apreciat că „programul mondial” constituie o „aliniere la nivel superior” faţă de Erasmus, program la care Regatul Unit a renunţat la sfârşitul anului trecut, după peste trei decenii de participare, în cadrul acordului post-Brexit încheiat cu Uniunea Europeană.

Ministrul educaţie, Gavin Williamson, a precizat că programul Turing va pune accentul pe „mobilitatea socială şi raportul calitate-preţ”, oferind studenţilor din medii defavorizate mai multe posibilităţi de studii şi călătorii internaţionale decât Erasmus.

Şcolile şi universităţile eligibile pot depune cereri de finanţare începând de vineri. Programul acoperă cheltuielile de administrare şi permite acordarea de burse de până la 490 de lire (570 de euro) pe lună pentru studenţii defavorizaţi sau din regiunile mai puţin reprezentate în educaţia în străinătate, pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare, cazare şi masă.

Există şi opinii conform cărora Turing este departe de a onora promisiunile de a fi la nivelul Erasmus. Noul program „nu oferă niciun sprijin pentru cheltuielile de şcolarizare”, care pot fi „astronomice”, a acuzat deputata Carol Monaghan din Partidul Naţional Scoţian (SNP).

Spre deosebire de Erasmus, programul Turing, nu prevede reciprocităţi. Pentru cei aproape 150.000 de studenţi europeni din Regatul Unit, înscrierile la universităţi britanice vor fi pe viitor mult mai costisitoare şi mai complicate.