Marea Britanie: Premierul Liz Truss îşi asumă „deciziile controversate şi dificile”, în pofida turbulenţelor financiare

Premierul britanic Liz Truss a apărat joi reducerile de impozit masive "controversate şi dificile" decise de guvernul său pentru a susţine economia şi care au adus Regatul Unit în pragul unei crize financiare, informează AFP.
AGERPRES - joi, 29 sept. 2022, 12:02
Marea Britanie: Premierul Liz Truss îşi asumă

„Trebuie să întreprindem o acţiune hotărâtă pentru a-i ajuta pe oameni iarna aceasta şi iarna următoare (…). Trebuie să luăm măsuri urgente pentru a face să crească economia noastră, a face Regatul Unit să avanseze şi de asemenea pentru a face faţă inflaţiei”, a declarat Lizz Truss pentru BBC, scrie Agerpres.

„Aceasta presupune luarea unor decizii dificile şi controversate, însă eu sunt gata să o fac în calitate de prim-ministru”, a adăugat ea, în primul său interviu de după prezentarea, vinerea trecută, a unor măsuri de susţinere a economiei şi de reducere a impozitelor, măsuri foarte costisitoare.

Aceste măsuri, evaluate de economişti la o sumă totală de 100-200 de miliarde de lire sterline, dar ale căror finanţare şi impact rămân neclare şi neevaluate în cifre de guvern, au stârnit agitaţie pe pieţe şi au determinat un avertisment excepţional din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), care i-a cerut Londrei o rectificare.

Semn al neîncrederii investitorilor în activele britanice, lira sterlină a scăzut luni la cel mai redus nivel din istoria sa, la 1,0350 pentru un dolar, şi de atunci a crescut foarte puţin. Lira a început să scadă faţă de dolari joi, la o zi după o intervenţie directă a Băncii Angliei pe piaţa datoriilor în faţa „riscurilor reale pentru stabilitatea financiară”.

„Trebuie să fac ceea ce cred că este corect pentru ţară şi care va ajuta ţara noastră să avanseze”, a spus Liz Truss. „Desigur, sunt mulţi oameni cu opinii diferite. Însă eu cred că nimeni nu contestă faptul că noi trebuia să luăm măsuri pentru a face faţă unei situaţii economice foarte, foarte dificile”, a adăugat premierul conservator, aflat de vineri sub focul criticilor.

„Aceasta va permite menţinerea economiei noastre într-o perioadă foarte dificilă pentru lume. Nu doar Marea Britanie se confruntă cu dificultăţi. Aceasta este o problemă mondială”, a afirmat Liz Truss. Cauza acestei situaţii o constituie războiul din Ucraina, care a făcut să sară în aer preţurile la energie şi a provocat o creştere accentuată a inflaţiei, a subliniat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul șoferului vinovat este faliment, iar dauna va fi plătită, de......
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...