Marea Britanie publică mii de documente secrete din perioada colonială

Marea Britanie a început să publice miercuri mii de documente confidenţiale datând din perioada colonială, în care oficiali britanici îl menţionează pe tatăl preşedintelui american Barack Obama şi avertizează cu privire la existenţa unor kenyeni "împotriva albilor" în Statele Unite, relatează AFP.
Economica.net - joi, 19 apr. 2012, 07:53
Marea Britanie publică mii de documente secrete din perioada colonială

Aceste documente, a căror existenţă a fost dezvăluită abia anul trecut, acoperă perioade controversate din istoria britanică, cum ar fi insurecţia din Malaysia şi revolta Mau Mau din Kenya de după al Doilea Război Mondial.

Autorităţile britanice au repatriat la Londra aceste documente considerate sensibile, la momentul proclamării independenţei acestor ţări. Ministerul britanic de Externe a recunoscut existenţa lor în ianuarie 2011, după ce patru kenyeni au depus plângere împotriva Marii Britanii pentru aplicarea torturii înainte de proclamarea independenţei.

În aceste documente, date publicităţii miercuri, numele tatălui preşedintelui Obama figurează pe o listă cu studenţi kenyeni în Statele Unite, întocmită de către oficiali britanici. El apare sub numele de „OBAMA, Barrack H”, potrivit presei britanice.

Barack Hussein Obama, născut în Kenya, a intrat la Universitatea din Hawaii în 1959 şi s-a căsătorit cu Anne Durham în 1961, înainte de naşterea fiului lor, în acelaşi an.

Într-o notă datând din 1959, un diplomat britanic îşi exprimă îngrijorarea faţă de atitudinea kenyenilor din Statelor Unite, potrivit Daily Mail.

„Am discutat cu Departamentul de Stat despre acest lucru. Acesta este la fel de tulburat de aceste dezvoltări. El subliniază că studenţii kenyeni au proasta reputaţie că ajung pe mâini rele şi devin totodată antiamericani şi împotriva albilor”.

Alte documente oferă informaţii detaliate despre confiscarea de către britanici a unor animale care aparţineau unor persoane suspectate că ajută combatanţi Mau Mau din Kenya. În reprimarea mişcării Mau Mau au fost ucise peste 10.000 de persoane, în perioada 1952-1960.

Dosarele dezvăluie de asemenea eforturile depuse de către autorităţile britanice în vederea obţinerii deportării locuitorilor de pe insulele britanice Chagos din Oceanul Indian, potrivit BBC.

Populaţia acestui arhipelag a fost expulzată între 1965 şi 1972, în urma unui acord americano-britanic de transformare a celei mai mari dintre Insuele Chagos, Diego Garcia, cu o suprafaţă de 27 de kilometri pătraţi, în bază militară americană.

Publicarea de către Arhivele naţionale britanice a aproximativ 8.800 de dosare confidenţiale urmează să continue până în noiembrie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Confirmare. Safety, liderul brokerajului în asigurări, devine oficial parte din gigantul american Acrisure LLC. Viorel Vasile, fondatorul Safety, iese complet din acționariat
Confirmare. Safety, liderul brokerajului în asigurări, devine oficial parte din gigantul american Acrisure LLC. Viorel ...
Safety Broker devine oficial parte din Acrisure LLC, brokerul numarul 6 mondial, și își propune să intermedieze prime de asigurare în valoare de 350 milioane de euro în 2024, anunță......
Clinicile Dr. Leahu redenumite Regina Maria Dental Clinics
Clinicile Dr. Leahu redenumite Regina Maria Dental Clinics
Reţeaua de clinici dentare dr. Leahu a fost redenumită Regina Maria Dental Clinics la aproape un an de la tranzacţia prin ...
Eurostar a avut venituri record în 2023 şi vrea să comande 50 de noi trenuri
Eurostar a avut venituri record în 2023 şi vrea să comande 50 de noi trenuri
Compania Eurostar, operatorul trenurilor de mare viteză care fac legătura între Londra şi Paris via tunelul de sub Canalul ...
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării, parte a strategiei ...