Marea Britanie şi Italia susţin necesitatea unei reforme profunde a UE

Economica.net
15 12. 2015
uniunea_europeana_69564700_53623800

Într-un articol comun publicat în cotidianul The Telegraph, ministrul de externe britanic Philip Hammond şi omologul său italian Paolo Gentiloni susţin că ţările lor sunt acord cu privire ‘la nevoia unei reforme profunde a UE, la simplificarea funcţionării, a procedurilor şi a regulilor’.

‘Putem lucra împreună asupra unui pachet de reforme ale UE care se referă la chestiuni specifice precum rolul parlamentelor naţionale, competitivitate, guvernanţă economică şi protecţie socială, pentru a face UE mai simplă, mai eficientă şi mai puţin birocratică’, menţionează Hammond şi Gentiloni.

În opinia lor, Uniunea Europeană are nevoie de ‘diferite ritmuri de integrare’ care pot coexista, o cerinţă esenţială înaintată de Londra.

Premierul britanic David Cameron a promis să organizeze, până la finalul lui 2017, un referendum cu privire la oportunitatea rămânerii Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene. În perspectiva acestui referendum, Cameron încearcă să renegocieze termenii apartenenţei ţării sale la UE.

Cel mai dificil aspect din lista cererilor prezentate de Cameron este propunerea ca în primii patru ani de la ajungerea pe teritoriul britanic cetăţenii celorlalte state UE care muncesc în Marea Britanie să nu primească ajutoare sociale.

Această potenţială măsură ar încălca însă tratatele UE, potrivit liderilor mai multor ţări membre, întrucât ea ar crea discriminări între cetăţenii europeni.