Marea Britanie supune consultării crearea unei lire sterline digitale

Ministerul britanic al Economiei şi Banca Angliei au început o perioadă de consultări cu companiile şi cetăţenii, ce va dura până pe 7 iunie, pentru a decide dacă se introduce în Marea Britanie o liră sterlină digitală şi pentru a stabili cum ar funcţiona, au anunţat cele două instituţii printr-un comunicat, relatează agenţia EFE.
AGERPRES - mar, 07 feb. 2023, 13:56
Marea Britanie supune consultării crearea unei lire sterline digitale

În comunicat se precizează că decizia dacă se va crea „o monedă digitală a băncii centrale” (CBDC) va fi luată la mijlocul acestui deceniu, – cu posibila introducere a sa la finele deceniului – şi în niciun caz nu va înlocui „banul fizic” şi numerarul.

Această posibilă monedă, care ar putea să aibă numele de Britcoin sau altul, va fi „preschimbabilă cu numerar” şi va avea aceeaşi valoare economică.

Potrivit autorităţilor, va servi pentru a fi făcute plăţi prin intermediul aplicaţiilor sau portofelelor digitale de pe telefoanele mobile sau calculatoare (dezvoltate de sectorul privat), dar nu pentru a economisi, pentru că nu se adaugă dobândă.

Banca şi Executivul au ca şi prioritate ca lira digitală să fie uşor de utilizat pentru persoanele în vârstă sau vulnerabile şi subliniază că banii în numerar se vor menţine „atât timp cât vor dori cetăţenii”.

Ambele instituţii au explicat că plănuiesc să creeze această monedă, un proces care a demarat încă din 2020, în contextul apariţiei noilor tehnologii financiare şi forme de plată la nivel mondial, cu scopul de a se asigura că publicul are acces la o monedă digitală „sigură şi comodă”.

Ele subliniază că această eventuală monedă digitală emisă de către Banca Angliei va fi diferită de „criptomonedele” oferite de sectorul privat, care nu sunt reglementate, sunt lipsite de transparenţă şi au o mare volatilitate.

Ministerul şi banca centrală reamintesc faptul că SUA, China şi zona euro intenţionează, de asemenea, să introducă versiuni digitale ale monedelor lor.

Comunicatul difuzat luni, şi care a fost urmat marţi de o serie de documente explicative, semnalează că, la început, vor fi restricţii în Marea Britanie privind cantitatea de monede digitale pe care o vor putea acumula persoanele fizice şi companiile.

„Deşi numerarul nu pleacă nicăieri, o liră digitală emisă şi sprijinită de Banca Angliei ar putea fi o nouă formă de plată de încredere, accesibilă şi uşor de utilizat”, a declarat, conform comunicatului, ministrul Economiei, Jeremy Hunt.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a afirmat, la rândul său, că „o liră digitală va oferi o nouă formă de plată, va ajuta companiile, va menţine încrederea în bani şi va proteja mai bine stabilitatea financiară”, comparativ cu criptomonedele.

Bailey a recunoscut că introducerea unei monede digitale, care există doar în sistemele informative, nu în lumea fizică, necesită ample consultări, deoarece presupune o serie de „cerinţe tehnice” şi reprezintă „o decizie profundă pentru ţară ţară în legătură cu modul în care se folosesc banii”.

Te-ar mai putea interesa și
Mihai Tudose, despre negocierea compensațiilor pentru Fermieri: Vina lui Daea este că a crezut în bunul-simţ şi în buna credinţă a celor de la Comisie
Mihai Tudose, despre negocierea compensațiilor pentru Fermieri: Vina lui Daea este că a crezut în bunul-simţ şi în ...
Europarlamentarul PSD Mihai Tudose afirmă despre negocierile purtate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a obţine compensaţii pentru fermieri, că......
OpenAI a dezactivat pentru câteva ore accesul la ChatGPT, după ce un bug a expus datele mai multor utilizatori
OpenAI a dezactivat pentru câteva ore accesul la ChatGPT, după ce un bug a expus datele mai multor utilizatori
OpenAI a dezactivat accesul pentru mai multe ore la ChatGPT, după ce unii dintre utilizatori au ajuns să vadă informaţiile ...
Faliment Euroins. Când își vor încasa banii șoferii păgubiți și când îi primesc înapoi clienții cu RCA la companie
Faliment Euroins. Când își vor încasa banii șoferii păgubiți și când îi primesc înapoi clienții cu RCA la companie
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația societății Euroins România pentru că aceasta nu îndeplinea ...
Acțiunile Activision Blizzard s-au apreciat vineri cu peste 5% după ce autoritățile britanice au decis să restrângă o investigație privind preluarea sa de către Microsoft
Acțiunile Activision Blizzard s-au apreciat vineri cu peste 5% după ce autoritățile britanice au decis să restrângă ...
Acţiunile Activision Blizzard au crescut vineri, după ce Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe (CMA) din Regatul Unit ...