Marea Britanie: Tabăra celor care susţin rămânerea în UE conduce pentru prima dată într-un sondaj

Economica.net
11 03. 2014
uk_3d_27381000

David Cameron a promis în ianuarie 2013 că le va oferi britanicilor posibilitatea de a se pronunţa în legătură cu acest subiect dacă va câştiga alegerile din 2015. Şeful conservator al guvernului, aflat sub presiunea euroscepticilor din propriul partid şi a formaţiunii anti-UE UKIP (Partidul Independenţei), s-a angajat însă că mai întâi va încerca să reformeze relaţiile ţării cu Uniunea.

În sondajul realizat de YouGov la 9-10 martie pe un eşantion de 3.195 adulţi, 41% dintre participanţi au afirmat că ar vota ca Marea Britanie să fie în continuare membră a UE şi 39% au ales ieşirea din Uniune. Este primul sondaj la care cei care ar vota pentru rămânere au fost mai numeroşi decât cei care ar vota pentru ieşire, notează Reuters.

Anthony Wells, director asociat al YouGov, a remarcat că decalajul dintre cele două tabere s-a restrâns treptat după anunţul lui Cameron privind referendumul. Astfel, în 2012, numărul celor care au afirmat că ar vota în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniune era cu 23% mai mare decât al celor care doreau rămânerea ţării în blocul comunitar.

Wells explică acest lucru prin faptul că britanicii au început să analizeze argumentele în favoarea calităţii de membru, iar în prezent ‘publicul este neîndoielnic mult mai echilibrat în opiniile legate de acest subiect decât era acum câţiva ani’.

La întrebarea cum ar vota dacă premierul Cameron ar renegocia relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană şi ar da asigurări că interesele ţării vor fi protejate, 52% dintre cei intervievaţi au declarat că ar vota pentru rămânerea în Uniune, iar 27% au preferat tot retragerea din bloc.

David Cameron nu a prezentat în detaliu cum intenţionează să reformeze relaţiile ţării cu UE, dar a subliniat că doreşte restrângerea libertăţii de mişcare a cetăţenilor din noile state membre mai sărace, combaterea ‘turismului pentru beneficii sociale’ pe plan european, scăderea birocraţiei şi creşterea competitivităţii.