Marea Britanie va impune producătorilor de mașini vânzarea unor cote anuale de vehicule electrice

Guvernul britanic și-a anunțat intenția de a obliga producătorii auto să vândă anual cote tot mai mari de vehicule cu emisii zero.
Robert Stan - joi, 21 oct. 2021, 22:10
Marea Britanie va impune producătorilor de mașini vânzarea unor cote anuale de vehicule electrice

Planul „net zero” al guvernului de la Londra prevede ca din 2024 toți producătorii auto care își comercializează mașinile în Marea Britanie să atingă anual o anumită cotă de vehicule cu emisii zero din totalul vânzărilor. De la an la an această cotă ar trebuie să se majoreze.

Planul are ca țintă forțarea electrificării astfel încât ținta deja anunțată a autorităților britanice de a interzice vânzările de mașini alimentate cu benzină și motorină în 2030 și a celor hibride în 2035 să fie atinsă cu certitudine.

Deși planul a fost confirmat marți de oficialii de la Londra, aceștia nu au dat detalii despre cotele care vor fi impuse, urmând ca acestea să fie dezvăluite la începutul anului viitor.

Primele reacții ale celor implicați au for, în majoritate, favorabile. Vauxhall, divizia britanică a Opel și parte a grupului Stellantis, a salutat anunțul. „Planul va oferi claritate industriei auto din Marea Britanie și celorlalte componente ale ecosistemului vehiculelor electrice. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu guvernul la detaliile modului în care poate fi pus în aplicare”, a declarat Paul Willcox, directorul general al Vauxhall.

De asemenea, Mike Hawes, CEO al Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), asociația producătorilor și comercianților de autovehicule din Marea Britanie, consideră că anunțul este binevenit într-un moment în care vânzările de vehicule electrice cresc în Marea Britanie într-un ritm „dincolo de toate previziunile”.

„Un cadru de reglementare bine conceput și flexibil ar putea ajuta la menținerea sau chiar la creșterea acestui ritm pentru a ne asigura că îndeplinim ambițiile noastre comune de decarbonizare”, a declarat șeful SMMT.

Statisticile SMMT arată că în luna septembrie a acestui an, cota de piață a mașinilor 100% electrice a atins 15,2%, în creștere de la 6,7% în aceeași lună a anului 2020.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...