Marea reorganizare de stat a Chinei

Cu câteva zile înainte ca Xi Jinping să-şi preia oficial mandatul de preşedinte al ţării, în China are loc cea mai mare restructurare administrativă din 1998 încoace. Numărul de ministere va fi redus, iar Ministerul Căilor Ferate, denunţat de mai multe ori pentru corupţie, va fi rupt în două. E vorba de un minister cu două milioane de angajaţi şi un buget de miliarde de dolari.
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 13:35
Marea reorganizare de stat a Chinei

Scopul noilor autorităţi de la Beijing este de a elimina birocraţia şi corupţia şi de a reduce puterea „baronilor” care se opun reformelor. În acelaşi timp, presa internaţională şi bloggerii chinezi scriu despre privilegiile celor 83 de miliardari în dolari din Parlamentul chinez.

Mai puţine „feude” şi la nivel central şi la nivel local, au decis înalţii oficiali comunişti. Din 27 de ministere pentru întreaga Chină vor rămâne 25. În schimb, Ministerul Căilor Ferate va fi rupt în două şi va avea o ramură administrativă şi una comercială. De activităţile comerciale se va ocupa de acum înainte Compania pentru căi ferate, iar de reţeaua de trenuri şi căi ferate–Ministerul Transporturilor, scrie New York Times, informeaza RFI, citând The New York Times.

Decizia vine după o serie de scandaluri de corupţie la cel mai înalt nivel şi după ce ministerul a terminat anul cu o datorie de circa 400 de miliarde de dolari, deşi a avut un buget aproape echivalent cu cel al Ministerului Apărării. Cel mai mare scandal a fost în urmă cu doi ani, când ministrul Căilor Ferate a fost acuzat de corupţie şi de comportament indecent, după ce s-a descoperit că întreţinea 18 amante. Câteva luni mai târziu, a fost demis şi exclus din partid. Deocamdată, încă îşi aşteaptă procesul. Altă dezbatere asupra utilităţii ministerului a izbucnit după catastrofa produsă de accidentul unui tren de mare viteză, în estul Chinei. De atunci, ambiţiosul plan al Chinei de a se dota cu o reţea de TGV-uri a început să scârţâie.

Politica nocivă a copilului unic

O altă schimbare anunţată duminică se referă la comasarea Ministerului Sănătăţii cu Comisia pentru planificare familială. Comisia în cauză gestiona politica referitoare la copilul unic, ce a dat naştere la abuzuri şi corupţie pe scară largă la nivel local. Sterilizări şi avorturi forţate încă au loc în multe regiuni din China. În timp, problemele au dus la dezechilibre demografice grave, în prezent numărul bărbaţilor depăşindu-l cu mult pe cel al femeilor. Acum, odată cu aceste schimbări, experţii speră că se va renunţa şi la politica nocivă a copilului unic. Şi mai există o schimbare care dă multora speranţe: cele două agenţii de stat ce se ocupă de cenzura presei vor fuziona.

Aceste feude vor fi astfel mai uşor de gestionat, iar baronii locali şi centrali vor fi mai puţin rezistenţi la schimbare. Şi totuşi, nu e destul, estimează comentatorii. Un alt semn al corupţiei este creşterea cu aproape o cincime, în raport cu anul trecut, a numărului de miliardari din Parlamentul chinez. Cel mai bogat este este Zong Qinghou, patronul grupului agroaglimentar Wahaha, a cărui valoare este estimată la 12,5 miliarde de dolari. În cele două Camere, există nu mai puţin de 82 de miliardari. În dolari. Or, în urmă cu patru luni, la Congresul Partidului Comunist Chinez, noul lider desemnat al ţării, Xi Jinping, avertizase că „partidul ar putea fi nimicit de corupţie”. Tot atunci, Jinping promisese că va vâna nu doar „muştele” (oficialii locali), ci şi „tigrii”, sau oficialii centrali de primă mărime. Totuşi, discursul său nu a reuşit încă să convingă, estimează L’Express. Xi Jinping urmează să-şi preia oficial mandatul de secretar general al Partidului şi de preşedinte al ţării, săptămâna aceasta, la sfârşitul sesiunii parlamentare.

Te-ar mai putea interesa și
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Societatea de Investiţii Financiare Oltenia a încheiat primul trimestru cu un profit net de 1,057 de milioane de lei, de 3,5 ori mai mic faţă de cel consemnat în perioada similară a anului......
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Chişinău a anunțat vineri că deschide cel de-al șaptelea magazin din România, la ...
Coca-Cola a renunțat să mai comercializeze Coca-Cola Energy în America de Nord
Coca-Cola a renunțat să mai comercializeze Coca-Cola Energy în America de Nord
Gigantul american Coca-Cola a anunţat vineri că va înceta să mai comercializeze băutura energizantă Coca-Cola Energy ...
SIF Transilvania, profit de 20,41 de milioane de lei în primul trimestru din 2021
SIF Transilvania, profit de 20,41 de milioane de lei în primul trimestru din 2021
SIF Transilvania a înregistrat active totale de 1,38 de miliarde de lei la 31 martie 2021, în creştere cu 28,29% faţă ...