Mareea: Am fost informaţi de accident duminică la ora 19.00, am comunicat MAE datele turiştilor

Agenţia de turism Mareea Travel, care a organizat circuitul în care a avut loc accidentul din Muntenegru, transmite într-un comunicat remis MEDIAFAX că a fost informată despre incident duminică la ora 19.00 şi că a comunicat MAE datele turiştilor pentru identificarea lor de urgenţă.
Economica.net - lun, 24 iun. 2013, 19:29
Mareea: Am fost informaţi de accident duminică la ora 19.00, am comunicat MAE datele turiştilor

Reprezentanţii agenţiei spun că fac aceste precizări „în spiritul unei informări corecte şi transparente a opiniei publice precum şi a rudelor celor care sunt implicaţi în acest eveniment nefericit”.

„Informaţia despre acest eveniment, a fost primită în data de 23.06.2013, la ora 19.00, prin coordonatorul circuitelor culturale, care are obligaţia de a monitoriza traseele şi comunicarea cu grupurile aflate în derulare. Astfel, am fost anunţaţi, de către unul din pasagerii autocarului care asigură transportul că a avut loc un accident deosebit de grav soldat cu victime. În această situaţie s-a încercat, fără rezultat, contactarea ghidului turistic Mareea, prezent în autocar, care coordona acţiunea turistică”, se arată în comunicatul agenţiei.

Aceasta a constituit imediat o celulă de criză pentru a intră în contact cu toate autorităţile locale şi naţionale care au gestionat situaţia creată. „În acest sens, remarcăm viteză de reacţie a Consulatului românesc în Muntenegru, care a răspuns cu promptitudine apelurilor noastre. Mareea a fost în legătură directă şi cu Ministerul Afacerilor Externe şi a pus la dispoziţie datele personale ale turiştilor pentru identificarea lor urgenţă”, mai arată reprezentanţii agenţiei.

Ei menţionează totodată că, la nivelul sediului operaţional din Bucureşti, consultanţii agenţiei au oferit şi oferă, de peste 20 de ore, în flux continuu, informaţiile necesare, atât familiilor celor implicaţi, cât şi autorităţilor, precizând că va menţine operaţional call center-ul 9988 care asigură non stop legătură cu toţi cei implicaţi – familii, autorităţi şi mass-media.

„În ceea ce priveşte aspectele de natură tehnică şi comercială care reglementează activitatea în turism, suntem nevoiţi să reamintim relaţiile şi obligaţiile care decurg din contractul încheiat între Mareea, ca organizator, şi Gregory Tour, ca transportator. În prevederile contractuale dintre cele două părţi, încheiate conform legislaţiei în vigoare, se stipulează fără echivoc responsabilitatea transportatorului în astfel de situaţii”, se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii agenţiei de turism mai spun că, până la momentul la care vor fi stabilite cu certitudine cauzele care au stat la bază producerii accidentului, nu pot face „afirmaţii cu privire la natura sau cauza acestei tragedii”.

Touroperatorul „îşi exprimă profundul regret pentru cele întâmplate şi transmite sincere condoleanţe familiilor îndurerate ale turiştilor”, se arată în încheierea comunicatului.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Răzvan Filipescu, a dispus luni un control la agenţia de turism Mareea Travel, autoritatea precizând că nu are competenţe legale pentru verificarea firmei de transport implicată în accident.

Directorul Mareea Travel Marius Usturoiu a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanţii ANT sunt „bineveniţi”, după ce, luni, şi poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au fost în control la agenţie şi nu au găsit nimic în neregulă.

Usturoiu a precizat că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţine transportatorului, Gregory Tour, conform contractului încheiat de acesta cu agenţia de turism.

Una dintre prevederile contractului încheiat de Gregoy Tour, operatorul autocarului implicat în accidentul din Muntenegru, şi Mareea Travel, agenţia care a organizat circuitul turistic, este că transportatorul este responsabil, în condiţiile legii, de toate pagubele produse beneficiarului (Marrea, n.r.) incluzând vătămarea corporală sau decesul pasagerilor, precum şi pagube produse bunurilor acestora, din vina transportatorului sau a persoanelor pentru care e ţinut responsabil, inclusiv conducătorii auto, a declarat pentru MEDIAFAX Marius Usturoiu.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat, duminică în jurul orei 18.00 a României, într-o prăpastie din Muntenegru, accidentul soldându-se cu 18 morţi şi 29 de răniţi.

Unul dintre pasagerii accidentaţi în Muntenegru a declarat, pentru Ştirile Pro TV, că în momentul producerii accidentului şoferul era într-o depăşire la intrarea într-un viaduct şi deşi limita de viteză era de 50 km/oră, el avea în jur de 90 km/oră.

Cei 29 de răniţi, dintre care şapte sunt la terapie intensivă, patru fiind conectaţi la aparate, se află în Podgorica, de unde cei transportabili vor fi aduşi marţi în ţară cu două avioane militare.

Identificarea celor decedaţi în accident nu este încă finalizată.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...