Mareea: Informaţia conform căreia licenţa de turism a agenţiei este expirată, complet eronată

Agenţia de turism Mareea, care a organizat circuitul în care a avut loc accidentul din Muntenegru şi care a făcut, luni, obiectul unui control al Autorităţii Naţionale de Turism, arată că "se vehiculează în mod complet eronat, informaţia conform căreia licenţa de turism a companiei este expirată".
Economica.net - mar, 25 iun. 2013, 19:59
Mareea: Informaţia conform căreia licenţa de turism a agenţiei este expirată, complet eronată

„Facem precizarea că toate autorităţile statului care au verificat de la producerea tragicului accident din Muntenegru, întreagă activitate a Mareea au constatat că documentele companiei sunt în legalitate. (…) Singură deficienţă descoperită şi asumată de Mareea este un viciu de procedura identificat la unul din punctele de lucru, unde s-a omis reînnoirea anexei licenţei aferente”, spun reprezentanţii touroperatorului, într-un comunicat remis, marţi seară, agenţiei MEDIAFAX.

Agenţia a făcut totodată publică nota de constatare emisă marţi de Autoritatea Naţională de Turism (ANT) în urma controlului, precum şi licenţa de turism care este eliberată în urmă cu 15 ani şi reînnoită, conform legii, în anul 2011şi are numărul 1238.

Reprezentanţii agenţiei de turism îşi reafirmă solidaritatea cu victimele tragicului eveniment produs, precizând că în acelaşi timp trebuie făcute „precizările care se impun pentru a nu dezinforma opinia publică”.

Ministrul delegat pentru Turism Maria Grapini a declarat, marţi, în urma controlului efectuat de ANT la agenţia de turism că „Mareea nu are nicio vină în cazul accidentului din Muntenegru, iar toate obligaţiile revin firmei de transport”.

Autoritatea Naţională pentru Turism a declanşat două acţiuni de verificare a agenţiilor de turism Mareea şi Gregory Tour, în urma accidentului petrecut in Muntenegru.

„În urma verificărilor efectuate la SC Mareea Comtur SRL, la punctul de lucru situat in şoseaua Stefan cel Mare, reprezentanţii ANT au constatat că agenţia funcţiona cu licenţa de turism expirată. Acest lucru reprezintă contravenţie şi a fost sancţionată cu suma de 20.000 lei, conform prevederilor legale în vigoare. Referitor la acest aspect, Autoritatea Naţională pentru Turism va sesiza organele abilitate cu privire la aspectele ce depăşesc aria sa de competenţă. La acest punct de lucru a fost încheiat un singur contract de comercializare a serviciilor turistice, cu una din persoanele implicate în incidentul din Muntenegru”, se arată într-un comunicat transmis de ANT.

Proprietarul Mareea, Marius Usturoiu, a declarat pentru MEDIAFAX că agenţia are o singură licenţă, valibilă şi disponibilă pe site-ul firmei, iar deficienţa constatată de reprezentanţii ANT vizează o anexă la unul dintre cele zece puncte de lucru, al cărei termen era expirat.

Reprezentanţii ANT au constatat că agenţiile de turism Mareea şi Gregory Tour aveau contracte de prestări servicii transporturi turistice cu firme specializate, valabil încheiate.

„Conform prevederilor acestui contract, la punctul 4.1.5. se stipulează printre obligaţiile prestatorului să se asigure ca deţine licenţa de transport valabilă, acordată de autoritatea competent, precum şi că deţine poliţele de asigurare cerute de lege pentru ca activitatea desfăşurată în baza prezentului contract să poată fi desfăşurată în deplină legalitate (incluzând asigurarea de răspundere civila şi asigurarea pentru persoane şi bagajele acestora”, se pune în comunicatul ANT.

Verificările inspectorilor de control au evidenţiat că respectivele firmele de transport aveau încheiate poliţe de asigurare facultative a autovehiculelor.

În urma controlului efectuat, au fost identificate 31 de contracte de comercializare a pachetelor turistice sau de revânzare servicii turistice pentru un număr de 43 de persoane participante la sejur.

De asemenea, au fost identificate un număr de patru agenţii de turism ce au revândut aceste pachete turistice, toate fiind autorizate conform legii, se mai spune în comunicatul ANT.

„În urma controlului efectuat astăzi, 25.06.2013, la sediul operaţional Mareea din Bucureşti de către organele abilitate ale Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) a fost emisă o notă de constatare prin care se arată că agenţia Mareea funcţionează în baza licenţei de turism valabile. S-a constatat că administratorul societăţii deţine brevet de turism şi că societatea este în posesia tuturor documentelor şi avizelor necesare valabile (poliţe de asigurare şi insolventă la Generali)”, se arată într-un comunicat al Mareea transmis MEDIAFAX.

Referitor la documentaţia privind excursia organizată în Muntenegru, s-a constatat, potrivit reprezentanţilor Mareea, că există documentele necesare încheiate cu agenţiile revânzătoare şi turiştii, precum şi cu firma Gregory Tour Holiday, care a asigurat pe bază de contract serviciile de transport.

Ministrul delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, a declarat marţi agenţiei MEDIAFAX că a cerut în scris Autorităţii Naţionale pentru Turism să verifice agenţia de turism care a organizat circuitul în Muntenegru şi că aşteaptă concluziile până la sfârşitul zilei.

„Am cerut în scris ANT să verifice agenţia de turism. Noi avem doar atribuţii să verificăm dacă agenţia de turism este în regulă, iar mai departe verificarea societăţii de transport nu ţine de noi. Vreau să văd dacă agenţia este licenţiată şi dacă contractul cu firma de transport este în regulă”, a spus Grapini.

Ea a afirmat că legile ar trebui să fie mai aspre în România, iar o eventuală lipsă de responsabilitate a celor care controlează mijloacele de transport şi şoferii să fie sancţionată mai drastic.

„În principiu, responsabilitatea este a firmei de transport. Sper ca până la sfârşitul acestei zile să am referatul făcut de direcţia de control din ANT”, a mai spus ministrul.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, a dispus luni un control la agenţia de turism Mareea Travel, autoritatea precizând că nu are competenţe legale pentru verificarea firmei de transport implicată în accident.

Mareea este una dintre cele mai importante agenţii de turism din România, cu afaceri de 64 milioane de lei anul trecut, plasându-se pe poziţia a 9-a la nivel naţional după nivelul vânzărilor.

Proprietarul Mareea Travel, Marius Usturoiu, a declarat luni pentru MEDIAFAX că reprezentanţii ANT sunt „bineveniţi”, după ce în aceeaşi zi şi poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au fost în control la agenţie şi nu au găsit nimic în neregulă.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat, duminică în jurul orei 18.00 a României, într-o prăpastie din Muntenegru, accidentul soldându-se cu 18 morţi şi 29 de răniţi.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.

Te-ar mai putea interesa și
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai mari, de peste 3,6 milioane de euro, în timp ce profitul net a avansat cu......
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...