Marele plan de investiţii al sud-africanilor de la NEPI pentru 2013: 9 proiecte imobiliare

Fondul de investiţii NEPI are în acest an în derulare investiţii pentru trei proiecte mari şi şase proiecte mici în mai multe oraşe din ţară, se arată în raportul financiar al companiei remis Bursei de la Bucureşti. 
Andrada Ghira - mie, 06 feb. 2013, 15:44
Marele plan de investiţii al sud-africanilor de la NEPI pentru 2013: 9 proiecte imobiliare

Ploieşti Shopping City
Deschis pe 15 noimebrie, proiectul a fost dezvoltat împreună cu Carrefour Property. Vânzările mallului au depăşit aşteptările, iar o a doua fază  de dezvoltare este în curs de analizare.

Braşov Shopping City
În 2012, NEPI a finalizat achiziţia şi leaseback-ul unei construcţii de retail (incluzând un teren adiţional) de la Mobexpert. Proprietăţile achiziţionate sunt adiacente strip mall-ului dezvoltat de grup în 2011 şi hipermarketului Carrefourd în Braşov. Achiziţia s-a făcut cu intenţia de a combina şi dezvolta proprietăţile într-un centru regional. Iniţial, NEPI şi Carrefour doreau să dezvolte la Braşov până la 57.000 mp de suprafaţă închiriabilă, dar apoi au decis să mărească suprafaţa planificată a mallului. În acest scop, se poartă negocieri pentru achiziţia unui teren de 7.000 mp adiacent proprietăţilor NEPI. Mallul regional extins va avea aproximativ 65.000 mp suprafaţă închiriabilă şi va fi integrat cu 13.200 mp de retail aflaţi în vecinătate. Finalizarea proiectului este planificată pentru 2014.

Galaţi Shopping City
În luna noiembrie a anului trecut, NEPI anunţa achiziţia unui teren de 12.700 mp la Galaţi. „Grupul a achiziţionat ternul pentru a dezvolta un centru de retail anorat de un hipermarket şi mai multe branduri internaţioanle. Datorită cererii puternice din partea chiriaşilor, grupul inteţionează să dezvolte un centru comercial în această locatie. Procesul de obţinere a autorizaţiilor decurge conform planului. Lucrările de construcţie ale primei faze, de aproximativ 30.000 mp vor începe după obţinerea autorizaţiei de construcţie”, se arată în raăportul financiar.

Vulcan Value Centre
NEPI a intrat anul trecut în parteneriat cu cei de la Benevo pentru dezvoltarea fostei platforme Vulcanul. Aici va fi dezvoltat un centru comercial cu o suprafaţă de 25.500 mp, ancorat de un hipermarket şi mai multe branduri internaţioanle. Primii chiriaşi sunt Carrefour şi KFC. Raportul NEPI indică faptul că discuţiile cu mai mulţi retaileri internaţionali pentru închirierea de spaţii comerciale decurg bine. Totuşi, Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat în decembrie 2012, mai târziu decât a fost anticipat. Organizarea pe şantier a început, iar lucrările vor fi demarate atunci când va fi obţinutăa utorizaţia de consturire. Dacă nu vor exista întârzieri din cauza procesului de autorizare, proiectul va fi inaugurat la sfârşitul acestui an.

De asemenea, NEPI a încheiat contracte de cumpărare a două terenuri mai mici în Alexandria şi Sfântu Gheorghe, situate lângă supermarketurile Kaufland şi este în proces de achiziţionare a altor trei terenuri similare pentru dezvoltarea de proiecte de retail adiacente. Cele cinci noi dezvoltări propuse vor varia pentru început de la 1.900 la 2.900 mp de suprafaţă închiriabilă per locaţie.

Promenada Mall Brăila
În mai 2012 a fost finalizată extinderea zonei de fashion prin atragerea H&M şi C&A. În plus, NEPI a mai cumpărat 1.900 mp din apropiere pentru a dezvolta o nouă extindere a mallului cu retaileri de fashion.

În vara anului trecut, NEPI anunţa achiziţia unui teren din Cluj Napoca unde va dezvolta în parteneriat cu omul de afaceri Ovidiu Şandor o clădire de birouri. Organizarea pe şantier a început în luna februarie a acestui an şi se aşteaptă obţinerea autorizaţiei de construcţie. Prima fază a priectului va fi finalizată în 2014.

NEPI confirmă discuţiile pentru achiziţia clădirii de birouri Lakeview din Bucureşti, deţinută de AIG şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

Birouri şi în Piaţa Victoriei
„Lucrările de proiectare şi de autorizare pentru dezvoltarea unui proiect de birouri pe terenul din Piaţa Victoriei sunt în desfăşurare. Progresul este lent deoarece proprietatea face parte dintr-o zonă istorică şi propunerea de dezvoltare trebuie să fie aprobată de mai multe autorităţi”, se mai arată în raport.

„La data de 31 decembrie 2012, grupul a înregistrat împrumuturi de 219 milioane euro de la terţi (197 milioane euro în datorii garantate şi 22 milioane euro în datorii pe termen scurt garantate prin investiţiile mobiliare cotate de]inute). În timpul exerciţiului financiar 2013 sunt scadente împrumuturi la termen în valoare de 79 milioane euro. Grupul nu întrevede dificultăţi în refinanţarea împrumuturilor scadente. La sfârşitul anului, gradul de îndatorare al Grupului (diferenţa între împrumuturi şi disponibilităţi raportată la suma dintre imobilizări corporale şi investiţii mobiliare cotate) s-a redus la 25%. Rata medie a dobânzii (incluzând costuri de acoperire a riscului de rată a dobânzii) pentru împrumuturi a fost de aproximativ 4,5% pentru anul 2012”, se mai arată în raportul fiannciar al NEPI.

NEPI deţinea la sfârşitul anului trecut active de 658,5 milioane de euro, faţă de 425 milioane de euro în 2011. Compania a încasat anul trecut din chirii 40,1 milioane de euro, jumătate din sumă fiind asigurată de spaţiile de birouri. Încasările sunt cu 8 milioane de euro peste cele din 2011, însă veniturile suplimentare au venit odată cu extinderea portofoliului.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...