Marga despre referendumul în diaspora: se pot deschide şi alte puncte de vot, dacă se va cere

Economica.net
14 07. 2012
andrei_marga_72752600

„Aceasta a fost decizia Guvernului care mai conţinea însă şi această disponibilitate ca în cazul în care comunităţile cer să deschidem şi în alte locuri puncte în care să se poată vota. Nu există nicio reţinere în acest sens, iar noi am cerut acum ambasadelor să facă uz de această disponibilitate de a organiza şi alte locuri în care se votează, în funcţie de necesităţi şi de capacitatea de gestionare”, a precizat Marga, într-o conferinţă de presă.

El a spus că deschiderea a noi puncte de votare depinde de efectivul de funcţionari, dar şi de partide, pentru că ele trebuie să fie reprezentate în comisii.

„La această oră, procesul de stabilire a efectivului de locaţii este în desfăşurare şi cred că marţi vom putea prezenta situaţia adusă la zi. Din punctul nostru de vedere, important este ca oamenii să aibă unde să voteze. Nu e nicio restricţie din punctul nostru de vedere, dimpotrivă, suntem interesaţi ca oamenii să meargă la referendum şi să-şi exprime voinţa”, a subliniat ministrul.

El a menţionat că în Spania sunt 11 puncte de votare, iar dacă se vor solicita mai multe se vor organiza, prin intermediul consulatelor. „În Spania, sunt un milion de români. Înregistrarea lor nu e simplă. Aceştia sunt înregistraţi acolo. Efectivul şi distribuţia locaţiilor de vot se adaptează la nevoile populaţiei de acolo, aceasta este opţiunea politică care contează”, a arătat şeful diplomaţiei române.

Marga a spus că s-a consultat şi cu Ministerul de Interne pe această temă, precizând că nu se poate stabili cu exactitate „milimetrică” numărul de votanţi. „Trebuie să admitem că mai merg rude în vizită. Cum le contabilizez? Nu excludem, pot fi şi oameni care lucrează la negru şi nu doresc să se identifice. Nu excludem să fie mutaţii dintr-o localitate în alta, este o mobilitate care nu-ţi permite să ai această dimensiune”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, sunt luate în calcul şi măsuri de precauţie pentru a se evita fraudarea. „Ştiţi bine lunga discuţie în legătură cu ce a fost la ultimele alegeri în străinătate. Mergem de la început cu locaţiile – ambasade generale, ambasade, consulate şi alte locaţii aparţinând statului român, iar, dacă e nevoie, aducem şi altele. Prin urmare, evident că efectivul de consulate şi ambasade e mai redus decât totalul, dar totalul acesta este în mişcare, în funcţie de nevoie. Deci, nimeni nu a redus şi nu e interesul USL-ului să reducă şansa de votare. E o problemă fals pusă”, a conchis Marga.