Marga: Relaţia româno-israeliană a fost ridicată la un nou nivel, al cooperării extinse

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, pentru MEDIAFAX, că principala concluzie a vizitei sale în Israel este că relaţiile dintre cele două ţări au fost ridicate "la un nou nivel, prin trecerea la o cooperare extinsă".
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 05:14
Marga: Relaţia româno-israeliană a fost ridicată la un nou nivel, al cooperării extinse

„Relaţiile României cu Israelul au fost ridicate la un nou nivel prin trecerea la o cooperare extinsă, aşa cum se numeşte aceasta în termenii diplomaţiei (…) Cel mai important este că relaţia noastră urcă cu o treaptă, capătă un nivel nou, iar acest fapt este în beneficiul ambelor ţări, şi al Israelului şi al României”, a spus Marga.

El a arătat că vizita sa în Israel, prima bilaterală de la preluarea mandatului şi desfăşurată în perioada 28-30 mai, a fost „fructuoasă”.

„Au fost asigurate întâlniri cu responsabili de vârf ai politicii israeliene, preşedintele Shimon Peres şi premierul Benjamin Netanyahu, cu miniştrii importanţi ai Cabinetului israelian implicaţi în dezvoltarea relaţiilor cu România”, a afirmat ministrul de Externe.

Potrivit MAE român, Marga a avut marţi şi miercuri întrevederi cu preşedintele Shimon Peres, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu vicepremierul şi ministru de Externe Avigdor Lieberman, cu vicepremierul şi ministrul pentru serviciile de informaţii şi energie atomică Dan Meridor şi cu ministrul ştiinţei şi tehnologiei Daniel Hershkowitz.

O ultimă întâlnire cu ministrul energiei şi apelor, Uzi Landau, era programată în cursul serii de miercuri, după cum a precizat Marga.

Şeful diplomaţiei a arătat că a convenit în întrevederile cu responsabilii israelieni organizarea unei reuniuni a experţilor din cele două ministere ale economiei „pentru a deschide şi mai mult perspective pentru investiţiile israeliene în România”. O altă reuniune a experţilor din agricultură a fost convenită, pentru ca România să poată să foloseasc know-how-ul israelian.

Marga a precizat că a discutat şi despre „posibilitatea ca România să fie prezentată mai mult de către agenţiile de turism din Israel”, pentru a fi atraşi un număr mai ridicat de turişti din această ţară.

De asemenea, ministrul de Externe a menţionat ca proiecte de viitor convenite cu oficialii israelieni înfiinţarea la Bucureşti a unui centru de cercetare hi-tech, precum şi a unei fundaţii bilaterale pentru susţinerea proiectelor de cercetare, deschiderea la Bucureşti a unui „muzeu al prezenţei evreieşti în România”, deschiderea pieţei muncii din Israel pentru 1.000 de specialişti români în domeniul construcţiilor.

Potrivit lui Marga, a fost abordată şi cooperarea în domeniul apărării, avându-se în vedere „o acţiune conjugată în domeniul tehnologiilor militare, armelor în general şi în pregătirea militară”.

Conform unui comunicat de presă al MAE, în întreverea lui Marga cu Netanyahu au fost „reconfirmate relaţiile foarte bune dintre România şi Statul Israel, cei doi demnitari având un schimb de opinii asupra priorităţilor de acţiune vizând aprofundarea relaţiilor bilaterale”.

Ca temă predilectă, a fost dezbătut subiectul modalităţilor de accelerare a implementării aspectelor convenite cu ocazia primei sesiuni a consultărilor interguvernamentale româno-israeliene (noiembrie 2011), îndeosebi în domeniile economic, al cercetării şi dezvoltării, al agriculturii, mediului, sănătăţii, turismului, IT şi comunicaţii.

Ministrul Marga a reconfirmat sprijinul României pentru consolidarea relaţiilor Statului Israel cu Uniunea Europeană.

Au fost abordat subiectele de interes comun de pe agenda regională şi internaţională, ambii oficiali exprimând preocuparea cu privire la evoluţiile recente din regiune. În privinţa procesului de pace în Orientul Mijlociu, Marga a reafirmat susţinerea ţării noastre pentru o soluţie negociată, care să facă posibilă instaurarea unei păci durabile şi cuprinzătoare, mai precizează comunicatul MAE.

Te-ar mai putea interesa și
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Furnizarea apei calde va fi întreruptă în perioada 16 - 31 august în municipiul Constanţa pentru lucrări la reţeaua de transport a agentului termic, informează, joi, Primăria Constanţa,......
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro ...
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New York
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New ...
Donald Trump a invocat miercuri, la audierea sa sub jurământ în faţa procuroarei generale din New York, Letitia James, ...
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a îmbunătăţit cu 0,6 puncte procentuale previziunea de creştere ...