Marga: Relaţia româno-israeliană a fost ridicată la un nou nivel, al cooperării extinse

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, pentru MEDIAFAX, că principala concluzie a vizitei sale în Israel este că relaţiile dintre cele două ţări au fost ridicate "la un nou nivel, prin trecerea la o cooperare extinsă".
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 05:14
Marga: Relaţia româno-israeliană a fost ridicată la un nou nivel, al cooperării extinse

„Relaţiile României cu Israelul au fost ridicate la un nou nivel prin trecerea la o cooperare extinsă, aşa cum se numeşte aceasta în termenii diplomaţiei (…) Cel mai important este că relaţia noastră urcă cu o treaptă, capătă un nivel nou, iar acest fapt este în beneficiul ambelor ţări, şi al Israelului şi al României”, a spus Marga.

El a arătat că vizita sa în Israel, prima bilaterală de la preluarea mandatului şi desfăşurată în perioada 28-30 mai, a fost „fructuoasă”.

„Au fost asigurate întâlniri cu responsabili de vârf ai politicii israeliene, preşedintele Shimon Peres şi premierul Benjamin Netanyahu, cu miniştrii importanţi ai Cabinetului israelian implicaţi în dezvoltarea relaţiilor cu România”, a afirmat ministrul de Externe.

Potrivit MAE român, Marga a avut marţi şi miercuri întrevederi cu preşedintele Shimon Peres, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu vicepremierul şi ministru de Externe Avigdor Lieberman, cu vicepremierul şi ministrul pentru serviciile de informaţii şi energie atomică Dan Meridor şi cu ministrul ştiinţei şi tehnologiei Daniel Hershkowitz.

O ultimă întâlnire cu ministrul energiei şi apelor, Uzi Landau, era programată în cursul serii de miercuri, după cum a precizat Marga.

Şeful diplomaţiei a arătat că a convenit în întrevederile cu responsabilii israelieni organizarea unei reuniuni a experţilor din cele două ministere ale economiei „pentru a deschide şi mai mult perspective pentru investiţiile israeliene în România”. O altă reuniune a experţilor din agricultură a fost convenită, pentru ca România să poată să foloseasc know-how-ul israelian.

Marga a precizat că a discutat şi despre „posibilitatea ca România să fie prezentată mai mult de către agenţiile de turism din Israel”, pentru a fi atraşi un număr mai ridicat de turişti din această ţară.

De asemenea, ministrul de Externe a menţionat ca proiecte de viitor convenite cu oficialii israelieni înfiinţarea la Bucureşti a unui centru de cercetare hi-tech, precum şi a unei fundaţii bilaterale pentru susţinerea proiectelor de cercetare, deschiderea la Bucureşti a unui „muzeu al prezenţei evreieşti în România”, deschiderea pieţei muncii din Israel pentru 1.000 de specialişti români în domeniul construcţiilor.

Potrivit lui Marga, a fost abordată şi cooperarea în domeniul apărării, avându-se în vedere „o acţiune conjugată în domeniul tehnologiilor militare, armelor în general şi în pregătirea militară”.

Conform unui comunicat de presă al MAE, în întreverea lui Marga cu Netanyahu au fost „reconfirmate relaţiile foarte bune dintre România şi Statul Israel, cei doi demnitari având un schimb de opinii asupra priorităţilor de acţiune vizând aprofundarea relaţiilor bilaterale”.

Ca temă predilectă, a fost dezbătut subiectul modalităţilor de accelerare a implementării aspectelor convenite cu ocazia primei sesiuni a consultărilor interguvernamentale româno-israeliene (noiembrie 2011), îndeosebi în domeniile economic, al cercetării şi dezvoltării, al agriculturii, mediului, sănătăţii, turismului, IT şi comunicaţii.

Ministrul Marga a reconfirmat sprijinul României pentru consolidarea relaţiilor Statului Israel cu Uniunea Europeană.

Au fost abordat subiectele de interes comun de pe agenda regională şi internaţională, ambii oficiali exprimând preocuparea cu privire la evoluţiile recente din regiune. În privinţa procesului de pace în Orientul Mijlociu, Marga a reafirmat susţinerea ţării noastre pentru o soluţie negociată, care să facă posibilă instaurarea unei păci durabile şi cuprinzătoare, mai precizează comunicatul MAE.

Te-ar mai putea interesa și
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei și Italiei, dar fără strategii clare și investiții ample,......
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ...