Marga: Relaţiile cu Rusia trebuie normalizate. S-au răcit prea mult

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat că este pentru o normalizare a relaţiilor cu Rusia, precizând şi că nu a spus că pentru el preşedintele rus Vladimir Putin este un model de politician.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 04:57
Marga: Relaţiile cu Rusia trebuie normalizate. S-au răcit prea mult

„Nu am spus vreodată că pentru mine modelul de politician este cutare. Nu mi-am pus această întrebare din motivul simplu că eu cred că la această oră în politică nu se mai lucrează cu modele (…) Evident că am spus că noi trebuie să avem o altă relaţie, trebuie să normalizăm relaţiile cu Rusia, ele s-au răcit mai mult decât trebuie, mai mult decât era necesar şi în definitiv de ce să nu folosim posibilităţile oferite de piaţa Rusiei, care este enormă”, a spus Marga într-un interviu la The Money Channel.

El a afirmat că relaţiile româno-ruse nu sunt simple în prezent, însă oamenii politici de la conducerea celor două ţări au datoria să găsească soluţii de cooperare. „E datoria oamenilor de stat să găsească soluţii dincolo de evenimentele care pot fi plăcute sau nu pentru o parte sau alta. Relaţiile româno-ruse nu sunt simple, dar noi ca oameni în aceste roluri avem datoria să facem ca România şi Rusia să fie într-o relaţie de cooperare, reciproc benefică”, a spus ministrul de Externe.

De asemenea, el a amintit de un citat din istoricul şi fost lider liberal din perioada interbelică Gheorghe Brătianu, care a spus că România în situaţia sa geografică nu poate câştiga în relaţia cu Europa dacă ignoră cine este la Răsărit.

Marga a amintit că în perioada Guvernului Radu Vasile, când era ministru al Educaţiei, a mers într-o vizită la Moscova, unde premierul român de atunci s-a întâlnit cu Putin, în primul său mandat de premier al Rusiei. „Vladimir Putin atunci a răsfoit dosare şi a arătat că de ce nu veniţi să exportaţi porţelanuri, sticla, mobilă, vinuri. Pentru România, Rusia e o piaţă uriaşă de la care nu ar trebui să abzicem”, a relatat Marga.

Totodată, el s-a referit şi la relaţia sa cu Vladimir Filipov, despre care a spus la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului că îi este prieten, iar acesta la rândul său era prieten al lui Putin.

Marga a spus că în vizita făcută la Moscova ca ministru al Educaţiei l-a cunoscut pe Filipov, pregătind împreună un acord bilateral referitor la echivalarea diplomelor şi a precizat că nu a avut cunoştinţă ca acesta să fie ofiţer GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, aşa cum s-a afirmat în presa din Republica Moldova.

„Vladimir Filipov a fost ministru al Rusiei şase ani, este profesor universitar, a fost şi este şi acum rectorul universităţii care pregăteşte diplomaţi ruşi şi din alte ţări (…) La un moment dat a fost candidat al Rusiei la funcţii înalte în sistemul ONU. Nu am cunoştinţă despre afilierea lui cu vreun serviciu. El este un intelectual şi pot fi consultaţi şi colegi din Franţa, America, care îl cunosc. Restul ce face el în biografia lui…”, a afirmat Marga.

El a mai adăugat că trebuie dovedit atunci „când cineva e pus sub o anumită umbră”.

Te-ar mai putea interesa și
Lukaşenko neagă că ar avea de gând să atace Ucraina
Lukaşenko neagă că ar avea de gând să atace Ucraina
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana......
Gazprom taie livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1 în perioada 31 august – 2 septembrie
Gazprom taie livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1 în perioada 31 august – 2 septembrie
Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august ...
Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact psiholog puternic asupra conducerii moscovite – Ministerul britanic al Apărării
Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact psiholog puternic asupra conducerii moscovite – Ministerul ...
Recentele explozii care au avut loc mult în spatele liniilor ruseşti în Crimeea au avut un efect psihologic major asupra ...
PSD anunță că susține total inițiativa lui Alexandru Rafila de a înjumătăți banii de consultanță din PNRR
PSD anunță că susține total inițiativa lui Alexandru Rafila de a înjumătăți banii de consultanță din PNRR
Partidul Social Democrat a transmis, vineri, că susţine "total" acţiunea ministrului Sănătăţii care "a înjumătăţit" ...